У Школі соціальної роботи стартував «Рік культурного різноманіття»

Рік культурного різноманіття у «Школі соціальної роботи НаУКМА» / Year of cultural diversity in NaUKMA – це спільний проект із Благодійним Фондом «Рокада», річна серія відкритих лекцій від представників різних країн: Афганістан, Сомалі, Сирія, Ємен, Гвінея, Демократична Республіка Конго, які поділяться власним баченням історії й культурного різноманіття народів.

 

Днями відбулася перша лекція із серії від Алі Турабі – громадського активіста, випускника програми «Миротворець», студента Національного авіаційного університету.

 

SSW

 

«Такі зустрічі руйнують усталені стереотипи, дають можливість критично сприймати існуючі в інформаційному просторі міфи, - пояснює мету проекту викладачка Школи соціальної роботи НаУКМА Оксана Бойко. – Також, такі зустрічі ми зможемо використовувати як дослідження для подальшої роботи Школи. Адже нам, як соціальним працівникам, надзвичайно важливо розуміти культурний і політичний контекст тих країн, звідки родом люди, які звертаються до нас за допомогою. Багато людей через збройні конфлікти лишають свої домівки, і стають шукачами притулку, біженцями в інших країнах, включно з нашою. Тому важливим є зміцнення соціальної згуртованості громад, щоб полегшити їх адаптацію до місцевих умов. А такі ініціативи й проекти сприяють цьому якнайкраще».

 

На лекції «Афганістан - очима молодого покоління» Алі охопив чимало важливих тем: традиції, культуру, мову, звичаї, а також про військовий конфлікт у країні, роль інших держав світу у розвитку Афганістан та про права жінок у країні.

 

«Вже довгі роки на території Афганістану триває конфлікт, і неабияка частина території країни контролюється бойовиками різних угрупувань і терористичних організацій. Проте Афганістан також – це країна дивовижних людей, відкритих, гостинних, які мають унікальну культуру та звичаї, що за своїм розмаїттям схожа на персидський килим», - розповідає про свою Батьківщину Алі.

 

А ще, Алі розповів дуже цікаві факти про свою країну й ось, декілька з них:

  • Афганістан – «наймолодша» країна Азії – більше 68% населення віком до 25 років
  • Офіційні мови – пушту і дарі
  • Жителі люблять жартувати й танцювати: афганські танці тривають від 10 хвилин до 5 годин кожен.
  • Улюблена розвага дітей – запуск повітряних зміїв, на який збираються всі жителі окремого району.
  • Твори Омара Хайяма є у кожній родині.
  • «Гість у дім – Бог у дім» – кажуть афганці, й щасливі їхні гості, бо з ними діляться найкращим, що є в родини.

 

За анонсами чергових лекцій слідкуйте на сторінці Школи соціальної роботи НаУКМА https://www.facebook.com/SSW.NaUKMA/ в Фейсбук

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна