Професійні стандарти в сфері психічного здоров’я в Україні – у дослідженні Наталії Гусак, Оксани Бойко та Сергія Богданова

27 листопада в НаУКМА відбулася робоча зустріч у рамках проекту «Психічне здоров’я для України» (MH4U), де й було представлено результати дослідження про роль окремих фахівців - психологів, психотерапевтів, психіатрів, соціальних працівників, ерготерапевтів та сімейних лікарів - у сфері психічного здоров’я, а також порушено питання доцільності розроблення професійних стандартів для них.

 

 

На робочій зустрічі «Професійні стандарти в сфері психічного здоров’я в Україні» - першій в рамках «Діалогу в сфері психічного здоров’я», ініційованого проектом MH4U з метою залучення фахівців до обговорення актуальних питань в сфері психічного здоров’я в Україні, команда фахівців із НаУКМА: керівниця Школи соціальної роботи Наталія Гусак, викладачка Школи соціальної роботи Оксана Бойко та керівник Центру психічного здоров'я та психосоціального супроводу НаУКМА Сергій Богданов, – представили колегам результати дослідження та рекомендації щодо реформування програм підготовки таких психологів, психотерапевтів, психіатрів, соціальних працівників, ерготерапевтів та сімейних лікарів.

 

В обговоренні взяли участь представники Міністра охорони здоров’я, фахівці Міністерства освіти і науки, Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення Міністерства соціальної політики і НАН, професійних асоціацій, психіатри, психотерапевти, соціальні працівники, психологи, медичні сестри, експерти міжнародних проектів та громадських організацій.

 

 

«Так, дуже важливим на наш погляд є те, що допомогу у сфері психічного здоров’я в Україні сьогодні надають не лише лікарі-психіатри, а й інші фахівці, - розповідає керівниця Школи соціальної роботи Наталія Гусак. – Однак це відбувається без належного нормативного регулювання. Водночас, досвід інших країн доводить, що послуги у сфері психічного здоров’я в мультидисциплінарних командах стають більш ефективними. З метою посилення спроможності професіоналів, пропопонуємо розпочати процес обговорення розробки національних професійних стандартів для професій у сфері психічного здоров’я в Україні».

 

Варто зазначити, що проект MH4U впроваджується за підтримки Посольства Швейцарії в Україні в контексті стратегії вдосконалення системи охорони здоров’я та підтримки реформи української системи психічного здоров'я, у партнерстві з Інститутом психічного здоров’я УКУ.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна