Леонід Фінберг про нову книгу «Польська солідарність з Майданом»

27 лютого 2019 року в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану відбудеться презентація книги «Польська солідарність з Майданом». Це третя книга із серії видань про Революцію Гідності, котру підготували Центр досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства НаУКМА (Центр Юдаїки) та видавництво «Дух і Літера». Про роботу над проєктом розповідає упорядник та редактор книг, керівник Центру Юдаїки НаУКМА, соціолог, громадський діяч Леонід Фінберг. 

 

 

 

Над виданням «Польська солідарність з Майданом» працювали Ірина Берлянд, Леонід Фінберг та Олена Андреєва та Марія Ясінська. У книзі зібрані різноманітні матеріали: статті, уривки з книг, записи свідчень, спеціально написані до книги тексти, у яких йдеться про ставлення Польщі й поляків до Революції Гідності в Україні.

 

«У 2018 році вийшла друга книга із серії «Майдан. Свідчення. Допомога постраждалим. Міжнародна солідарність» , яка узагальнила унікальний досвід медичної допомоги пораненим на Майдані, а також безпрецедентну солідарність із нами держав та громадян Канади та Німеччини, Польщі та Ізраїлю та інших, – розповідає Леонід Фінберг. – Ми хотіли зупинитися на цих виданнях, але у цей час стали загострюватися українсько-польські відносини. Тоді виникла ідея підготувати та видати «Польську солідарність з Майданом». Цю книгу ми готували дещо інакше, ніж попередні. У ній представлені спогади учасників (Радослав Сікорський, Генрик Літвін, Павел Коваль та інші). Ми також переклали репортажі Мирослава Чеха з «Gazeta Wyborcza», завдяки яким поляки тримали руку на пульсі наших подій. Потім ми записали свідоцтва наших польських друзів, які переймалися допомогою українцям: збирали кошти, передавали ліки, долучалися до лікування поранених.

На завершення книги ми подали промову Дональда Туска у Верховній Раді України (19.02.2019), яка з нашої точки зору є маніфестом польсько-української співпраці та солідарності. Ми презентуємо цю книгу, адже вважаємо, що пам'ять про добрі справи повинна бути найпершою у пам'яті людства попри те, що не будемо забувати і про трагічні події».

 

Перша книга з серії «Майдан. Свідчення» за редакцією Леоніда Фінберга та Уляни Головач, що вийшла друком у 2016 р., містить розповіді оборонців, медиків, священиків, митців – людей різного віку та фаху, мешканців практично всіх регіонів країни, котрі долучилися до подій на Майдані.

 

«Київський Майдан 2013-2014 років – знакова, а може й визначальна подія української новітньої історії, – вважає Леонід Фінберг. – У перші місяці після перемоги Майдану ми записали понад 300 спогадів учасників подій, бійців, лікарів, зв’язківців, автомайданівців та інших. І вже за рік видали книгу «Майдан. Свідчення». У підготовці та виданні ми поєднали наш унікальний досвід oral history та видавничий. Ці спогади представили не лише свідчення, а також і особистостей – людей, які спільно перемогли владу Януковича. Ця книга стала подією. Її відзначено численними нагородами, її цитували та перекладали».

 

Варто зазначити, що усі три книги видані в серії «Бібліотека спротиву, бібліотека надії». Це проєкт Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства НаУКМА,  ідея котрого, виникла як спроба допомогти сучасникам у розумінні історії та сьогодення. У суспільстві все ще домінують радянські версії історії, де більшовицький переворот називається Великою жовтневою соціалістичною революцією, московська окупація України – громадянською війною, а Друга світова війна – Великою Вітчизняною тощо. До цієї відпрацьованої десятиліттями брехні додається новітня концепція «русского мира» – агресивна ідеологія сучасного російського шовінізму.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна