Факультет інформатики та GlobalLogic спільно навчатимуть студентів інженерії вбудованих систем

 

25 лютого 2020 року декан факультету інформатики НаУКМА (ФІ) Андрій Глибовець та представники компанії GlobalLogic: очільниця департаменту навчання і розвитку у центральній та східній Європі Тетяна Хряпіна, віце-президент з інжинірингу Ярослав Бублик, керівник програми співпраці з університетами в Україні Євген Сакало та координаторка співпраці з університетами в м. Київ Ольга Курна презентували в Академії нову сертифікатну програму для бакалаврів «Інженерія вбудованих систем».

 

 

Програма розрахована на три роки й у майбутньому стане доступною для студентів інших університетів. 

 

 

«Ідея створення програми виникла завдяки активній співпраці університетського проєкту GlobalLogic та факультету інформатики Могилянки, – розповідає координатор університетських програм GlobalLogic Євген Сакало. – Спочатку ми проводили відкриті лекції, підтримували заходи для студентів та випускників, а викладачі факультету брали участь у стажуванні в компанії. Згодом ми дізналися, що на факультеті діють сертифікатні програми і нам сподобався цей підхід як можливість для студентів сфокусуватися на конкретному напрямку (спеціалізації) разом із фундаментальною підготовкою бакалаврату».

 

Сертифікатна програма базується на поєднанні теорії з великою кількістю практичних робіт, що дозволить студентам отримати навички розробки програмних застосунків під різні апаратні платформи та базові знання з електроніки та схематотехніки.

 

«Вбудовані системи (англ. Embedded) забезпечують роботу різноманітних інтелектуальних взаємодіючих систем, таких як касові термінали, телевізійні приставки, світлофори, автомобілі, пристрої, що входять до інтернету речей тощо, – розповідає декан ФІ Андрій Глибовець. – Студенти даної сертифікатної програми навчяться адаптувати та розробляти програмні застосування для вбудованих пристроїв. Що дуже важливо, студенти вивчатимуть актуальний напрямок, братимуть участь у реалізації реальних проєктів, а після закінчення навчання зможуть одразу претендувати на посаду в ІТ-компанії».

 

Сертифікатна програма «Інженерія вбудованих систем» спрямована на вивчення технічних (апаратних) засобів системного програмного забезпечення комп’ютерних систем і мереж універсального та спеціального призначення та їх компонент, що використовуються при побудові вбудованих систем. Вбудована система – спеціалізована комп’ютерна система або обчислювальний пристрій, призначений для виконання обмеженої кількості функцій, часто з обмеженнями реального часу. Зазвичай, вбудовані системи є складовою частиною пристрою, включаючи апаратне забезпечення та механічні елементи.

Структура сертифікатної програми та усі навчальні матеріали розробляються спільно з фахівцями GlobalLogic: «Ми б виділили тут дві важливі речі, які будуть цікаві студентам, – пояснює Євген Сакало. – По-перше, програма максимально наближена до індустрії і відображає новітні тренди та актуальні технології у напрямку Embedded. Важливо, щоб студенти які вивчають ці курси досить швидко могли застосувати свої знання на реальних проєктах. По-друге, програма передбачає регулярну практику разом із менторами-технічними експертами з компанії. Реальну практичну цінність цього навчання ми вбачаємо у тісній колаборації викладачів та студентів ми вбачаємо спільно з фахівцями GlobalLogic».

 

Слухачі програми вивчатимуть такі дисципліни:

• електроніка та цифрова електроніка;

• методи та засоби обробки інформації;

• багатозадачне та паралельне програмування;

• схематотехніка;

• програмування мікроконтролерів та операційні системи реального часу.

 

Також слухачі сертифікатної програми проходитимуть практику в компанії GlobalLogic.

«На даному етапі викладачі факультету проходять стажування та навчання в GlobalLogic. Компанія забезпечить студентів необхідним обладнанням та пропонуватиме теми курсових і дипломних проєктів для студентів, – розповідає Андрій Глибовець. – Тобто, у результаті ми отримаємо проєкти студентів, котрі будуть вирішувати реальні кейси. Це чудовий початок у напрямку посилення дослідницької складової на факультеті».

 

«Нам подобається відкритість Академії до нових спільних ініціатив з IT-компаніями, – коментує Євген Сакало. – Саме зараз розглядаємо можливість підтримати ще одну сертифікатну програма з напрямку Machine Learning. Також ми хочемо робити зі студентами та викладачами спільні проєкти, підтримувати наукові дослідження на кафедрах тощо».

 

Варто зазначити, що компанія GlobalLogic майже 20 років співпрацює з компаніями усіх основних галузей для створення унікальних продуктів, поєднання людей, рішень і можливостей для бізнесу. Центральний офіс GlobalLogic знаходиться у Кремнієвій долині у США, а інжинірингові та дизайн-центри розташовані по всьому світу. Компанія працює з клієнтами у сферах комунікацій, автопрому, охорони здоров’я, технологій, медіа і розваг, промисловості і напівпровідників.

В Україні компанія входить до п’ятірки найбільших IT-компаній країни.

Понад 90% розробок GlobalLogic в Україні — це комплексні R&D-проекти.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна