Як у Школі соціальної роботи організували дистанційну практику для студентів

Ще на початку року в Школі соціальної роботи імені Володимира Полтавця переглянули свої підходи до організації практики й вирішили зосередитися на компетентнісному підході. Дистанційне навчання та карантинні обмеження змусили викладачів шукати нові можливості для організації якісної практики. Ми розпитали у керівниці ШСР Наталії Гусак про їхній досвід, адже студенти Школи проходили практику в інформаційному центрі Товариства Червоного Хреста України та МБФ «Єврейський Хесед «Бней Азріель»

 

Пані Наталю, знаємо, що чимало викладачів хвилюються через проходження практики студентами, а тип паче, якість такої практики, що є дуже важливим критеріям для Школи соціальної роботи.

Справді, якість для нас дуже важлива. Ми почали працювати над забезпеченням якісної практики значно раніше. На початку року переглянули свої підходи до організації практики й вирішили зосередитися на компетентнісному підході. У вересні запросили на зустріч усіх викладачів практики (Наталія Романова, Оксана Волгіна, Лілія Дума, Дарина Богдан) та організації, які раніше брали на практику наших студентів. Відгукнулося трохи більше десятка (приблизно з 80-ти!), з якими ми зустрілися обговорити свої вимоги до практики та почути очікування організацій від практикантів. Після зустрічі сформували перелік організацій, які були готові працювати зі Школою і лише туди скеровуємо студентів. З усіма організаціями керівник практики БП-3 (Оксана Волгіна) підтримує контакти, їздить дивитися як працюють студенти. До того ж, в багатьох організаціях працюють наші випускники, які розуміють вимоги Школи соціальної роботи.

 

Як ви вирішили організувати практику в дистанційних умовах: чи всі студенти мають змогу пройти, чи частину перенесли на пізніше?

Ми спочатку дуже хвилювалися й обговорювали різні можливі формати практики з викладачкою Оксаною Волгіною. Деякі організації погодилися працювати зі студентами дистанційно, але не у всіх була можливість відпрацювати компетентності, які передбачає наша практика. Тому частину студентів ми скерували консультувати в Червоний Хрест. До речі, наша випускниця Юлія Ющенко сама написала мені й запропонувала такий варіант практики, бо знає що можуть робити студенти Школи соціальної роботи з власного досвіду.

 

Керівниця психосоціального відділу ТЧХУ Юлія Ющенко розповіла нам, що ідея створити Інформаційний центр ТЧХУ виникла ще напередодні введення карантину, десь в кінці лютого-початку березня, оскільки передбачалася посилена робота з насленням в умовах спалаху коронавірусу.

"Нам дуже хотілося зробити Інформаційний центр, в якому люди окрім інформації можуть отримати ще і підтримку та розуміння. Оскільки ми не мали часу повноцінно навчати операторів телефонному консультуванню і могли запропонувати тільки базові тренінги, подумали, що варто залучати людей, які вже мають відповідні навички. Я працюю разом з ще одною випускницею Школи соціальної роботи, Лідією Лукасевич. Ми поміркували разом і зрозуміли, що точно знаємо, де можна знайти людей, які вміють спілкуватися та надавати підтримку, тому одразу відправили листа до ШСР".

 

Студентки пройшли 10-годинний вебінар, в який були включені модулі з Першої Психологічної Допомоги, технічний модуль з користування системою Центру, відпрацювали скрипти. Зараз вісім студенток проходять практику, більшість працює дистанційно, дехто за бажанням приїждажає в офіс - ми забезпечуємо трансфер, у вільному доступі тут є маски й антисептики. Намагаємося складати графік так, аби було не більше однієї людини на зміні дистанційно, щоб координатор Центру міг повноцінно підтримувати дівчат і перенаправляти на старших операторів складні випадки.

 

Як відбуватиметься захист практики?

У нас є кілька складових оцінки практики: участь студентів у дорадництвах (наразі онлайн з використанням Zoom) та виконання завдань; щоденникові записи студентів, де є інформація про кожен день практики та виконані завдання. Для захисту надається оцінка супервізора з місця практики та звіт з практики, який студенти захищатимуть у червні. Дуже хочеться сподіватися, що це буде не онлайн, але й для таких випадків у нас уже є розроблена Оленою Івановою процедура, яку Школа соціальної роботи використовувала під час захисту курсових робіт.

 

Нагадаємо, що Школа соціальної роботи ім. В.І. Полтавця - перша в Україні професійна школа у сфері соціальної роботи, створена 1994 році. З 1995 року у Школі соціальної роботи діє магістерська програма з підготовки соціальних працівників, бакалаврська програма відкрилася в 1997 році. Навчання тут дає можливість отримати теоретичні знання зі спеціальності, а також відпрацювати свої навички на практиці.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна