Заява спільноти Національного університету “Києво-Могилянська академія” щодо ситуації в Білорусі

Ми, викладачі, студенти, співробітники і випускники Національного університету “Києво-Могилянська академія”, з тривогою спостерігаємо за розвитком подій в Білорусі після серпневих президентських виборів. 

 

Численні акції протесту проти непрозорих і сфальсифікованих виборів, у яких беруть участь десятки тисяч громадян Білорусі, наштовхуються на чимраз жорсткіший опір з боку силових структур і угруповань без розпізнавальних знаків. Серед переслідуваних за участь у мирних протестах - як активісти, так і звичайні громадяни. Із обуренням дивимося відеозаписи, дізнаємося, що переслідують і наших колег, представників академічної спільноти Білорусі - зокрема і на кампусах університетів, що віддавна є територіями свободи.

 

Серед тих, на кого чинять особливий і неприйнятний тиск, кому напряму погрожують - Світлана Алексієвич, Нобелівська лауреатка, членкиня новоствореної Координаційної ради опозиції, почесна докторка НаУКМА.

 

Білорусь є незалежною і суверенною державою, яка має і може вирішити свої внутрішні питання самостійно. Водночас Могилянська спільнота стоїть на тому, що громадяни Білорусі, як і громадяни будь-якої іншої держави, мають невід’ємне право на свободу вибору і вільне волевиявлення, без загрози бути переслідуваними, побитими чи арештованими.

 

Ми, могилянці, були серед ініціаторів і активних учасників Помаранчевої Революції та Революції Гідності. Ми знаємо, що кожна людина має право на свободу та гідність. Ми переконалися, що кожна людина має право захищати і захищатися, коли ці засадничі принципи підважені.

 

Свобода, як і беззаконня, не знають кордонів.

Тому ми вважаємо своїм обов’язком:

1. підтримати наших друзів і колег - викладачів, студентів білоруських вишів, громадських активістів, та й всіх громадян Білорусі, котрі беруть участь у мирних протестах;

2. заявити про неприпустимість політично вмотивованих переслідувань, які зараз повсякчас чиняться у Білорусі.

 

Закликаємо представників інших українських вишів підтримати білоруських колег і друзів, адже кожне публічно висловлене слово підтримки для них зараз надзвичайно важливе.

Жыве Беларусь!

 

В. о. президента Василь Ожоган

Віце-президент з наукової роботи та інформатизації Тетяна Ярошенко

Голова Вченої ради Людмила Кострова

Президент ГО «Асоціація випускників НаУКМА» Костянтин Пєрєсєдов

Голова Студентської колегії НаУКМА Христина Радиш  

.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна