Відкрита заява від Могилянської громади

щодо законопроєкту 3717 

 

Громада Національного університету «Києво-Могилянська академія» стурбована рішенням Комітету Верховної Ради з питань освіти щодо підтримки законопроєкту №3717 (про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства).

 

Для студентів, викладачів та співробітників НаУКМА – як українських, так і іноземних – вже давно став нормою двомовний підхід до навчального процесу, коли поруч із державною мовою спільнота університету послуговується англійською як мовою міжнародного академічного спілкування. На наше глибоке переконання, це найперспективніший підхід до організації академічного процесу в Україні. Він водночас розвиває українську як державну мову в Україні, а також, з допомогою англійської, надає прямий доступ до результатів світової науки, спонукає повсякчасне користування найновішими дослідженнями і публікаціями. Результат цього – отримання як українськими, так і іноземними студентами сучасної якісної освіти, що відповідає державним інтересам України.

 

Натомість бажання окремих політиків відновити в університетах викладання і навчання російською мовою (попри завуальованість формулювання, розуміємо, що йдеться саме про просування російської мови), навіть якщо йдеться про іноземних студентів лише, не відповідає ані потребам розвитку вищої освіти в Україні (прямий економічний зиск окремих університетів не є серед них), ані її геополітичним прагненням. Ухвалення законопроєкту №3717 в парламенті, на нашу думку, буде великим кроком назад для української освіти і суспільства загалом.

 

Громада НаУКМА закликає депутатів та депутаток Верховної Ради не підтримувати проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства.

 

Від імені громади НаУКМА:

Олександра Гуменна, в. о. президента

Людмила Кострова, голова Вченої ради

Руслан Грабовський, Голова Студентської Колегії

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна