Зводити мости, а не вали

Патріарху Варфоломію вручили диплом та мантію Почесного доктора НаУКМА 

 

patriarh

patriarh
У межах історичного візиту Вселенського Патріарха, Архієпископа Константинополя - Нового Риму  Варфоломія в Україну Його Всесвятості було вручено диплом Почесного доктора НаУКМА.

  

Відповідне  рішення Вчена рада Академії ухвалила ще 20 грудня 2018 року, проте святкова нагода безпосередньо вручити Його Всесвятості диплом Почесного доктора—  видалася лише зараз, у часі візиту предстоятеля світового православ’я в Україну.

 

Могилянці стали гостями урочистого прийому Митрополита Київського і всієї України Епіфанія на честь цього візиту.

 

Представляли Академію в.о. президента Олександра Гуменна, Почесний президент В’ячеслав Брюховецький, Голова Наглядової ради Віктор Іванчик, викладачка кафедри соціології, Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан, викладач МШЖ, голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Квіт, очільниця відділу міжнародного співробітництва НаУКМА Лариса Човнюк, директор Центру Європейських гуманітарних досліджень  та науково-видавничого об'єднання «Дух і Літера» Костянтин Сігов.

  

На честь присудження Йому звання Почесного доктора Патріарх Варфоломій виголосив вражаючу і зворушливу промову, у якій, зокрема, зазначив: «З великою вдячністю і радістю ми приймаємо присвоєне Національним університетом «Києво-Могилянська академія» нашій смиренній особі звання почесного доктора. Ми вважаємо цей жест вшануванням Вселенського Патріархату, Великої Церкви Христової, визнанням багатьох її ініціатив, особливо у питаннях, пов’язаних з діалогом, єдністю, турботою про творіння, солідарністю і миром. Це честь і привілей – промовляти до вас сьогодні з нагоди смиренного отримання нами звання почесного доктора».

 

patriarh1Особливу увагу  у своїй промові Патріарх Варфоломій звернув на історію отримання Українською православною церквою Томосу , який Він розглядає як єдино можливий шлях зцілення, об’єднання православних в Україні, вбачаючи у отриманні Української автокефалії «прояв відповідальності з боку Церкви-Матері».

 

Згадав Його Всесвятість, якого називають «зеленим патріархом» через Його постійну увагу до проблем екології, і про питання збереження довкілля, які він розглядає у контексті «зеленого етосу» Православної Церкви: «Ми не можемо відділяти нашу турботу про гідність і права людини, про соціальну справедливість від турботи про збереження і стійкість довкілля. Ці уболівання пов’язані нерозривно».

 

Особливо наголосив Патріарх Варфоломій на необхідності об’єднання зусиль задля вирішення проблем, перед яким постало людство: «Ми можемо протистояти глобальним викликам нашого часу лише разом. Ніхто – жодна нація, держава, релігія, культура і науковий прогрес – не спроможний вирішити наявні проблеми самостійно».

 

Його Всесвятість, звертаючись до спільноти Могилянки, підкреслив давній зв’язок між Києво-Могилянською академією та Вселенським Престолом, нагадавши, що університет розташований на теренах заснованого Константинопольським Патріархатом ставропігійного Богоявленського монастиря, який протягом століть відігравав провідну роль у поширенні православної богословської освіти та формуванні еліти.

 

З повним текстом інавгураційної промови Вселенського Патріарха Варфоломія та його українським перекладом можна познайомитися тут:

 

Вітаючи Його Всесвятість, в.о. президента Могилянки Олександра Гуменна зауважила, що «зводити мости, а не вали» є життєвим кредо Вселенського Патріарха: «Ви той, хто зводить мости у мінливому світі між минулим і майбутнім через розуміння сьогодення і усвідомлення швидкоплинності часу».

 

Нагадаємо, Патріарх Варфоломій є відомим дослідником, зокрема в царині канонічного права, автором численних публікацій. Видавництво «Дух і Літера» видало українською мовою книгу Його Всесвятості Encountering the Mystery: Understanding Orthodox Christianity Today («Віч-на-віч із Тайною: православне християнство в сучасному світі»). А не так давно, 11 червня 2021 року, ми мали нагоду брати участь в презентації українського перекладу видавництва «Дух і Літера» книги Іоана Хрисавгіса «Варфоломій: Апостольська місія. Пророче бачення».

 

За традицією, подарунком Його Всесвятості від НаУКМА стали книги, зокрема, унікальна енциклопедія «Київська духовна академія в іменах: 1819-1924».

 

Патріарх Варфоломій залишив також запис у Хвальній книзі НаУКМА.

 

У подарунок Києво-Могилянській академії Його Всесвятість передав також  книги,  в тому числі  Його власного авторства; видання поповнять збірку Наукової бібліотеки Могилянки. 

patriarh2

patriarh books

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна