Галшку Гулевичівну та благодійника КМА митрополита Йосифа (Нелюбовича-Тукальського) приєднано до лику святих

Першими святими, канонізованими Православною церквою України після отримання Томосу, стала фундаторка Могилянки Галшка Гулевичівна та благодійник КМА святитель Йосиф (Нелюбович-Тукальський), Митрополит Київський, Галицький та всієї Руси (пом. 1675 р.).

 

Відповідне рішення прийняте на черговому засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви 22 листопада 2021 року.

 

Святитель Йосиф (Нелюбович-Тукальський), подвижник, який жив у часи Руїни, вшанований як ревний поборник єдності православної Церкви та великий благодійник, що, зокрема, надавав велику підтримку і Києво-Могилянській академії. Днем його пам’яті визначений день упокоєння 8 серпня.

 

Sviatytel Yosyph

 

Також було надане благословення на місцеве шанування в єпархіях на території історичної Волині та у м. Києві Галшки Гулевичівни (Єлизавети Гулевич), відомої православної діячки XVI-XVII століть, благодійниці, фундаторки Київського Братського Богоявленського монастиря та Київської братської школи (+1642). День пам’яті праведної Єлизавети відзначатиметься щорічно в день її небесних покровителів – пророка Захарії і праведної Єлисавети, батьків святого Іоанна Хрестителя, 18 вересня (5 вересня ст.ст.).

 

Galshka Galychyvna

Критерії, за якими Церква визнає людину святою, сформульовані ще у XVII ст. Єрусалимським Патріархом Нектарієм. Це «чистота православ’я; звершення всіх чеснот, за котрими слідує стояння за віру навіть до крові, та явлення Богом надприродних знамень та чудес».

 

І митрополит Йосиф, і праведна Єлизавета жили й діяли у вкрай складні для України часи, названі Руїною, виявляючи твердість у сповідуванні православної віри, самовіддане служіння своєму народу та захист його національної, релігійної та культурної ідентичності.

 

“Для мене вони перш за все є прикладом ревності у сповіданні православної віри, наслідком чого були їхні діяння. Для Галшки Гулевичівни або праведної Єлизавети – це благодійництво, а для святителя Іосифа – жертовне служіння Церкві Христовій і її єдності на теренах України”, - зазначив протоієрей Віталій Клос, член Синодальної Комісії з питань канонізації святих професор, доктор наук із богослов’я.

 

Повний текст інтерв’ю з о. Віталієм, присвячене цій визначній події, опубліковано на сайті Православної Церкви України - за лінком.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна