Олександра Матвійчук — у списку 100 найвпливовіших людей світу

Нобелівська лавреатка, очільниця Центру громадянських свобод (ЦГС), правозахисниця, студентка Києво-Могилянської бізнес-школи Олександра Матвійчук увійшла до списку 100 найвпливовіших людей світу в 2023 році за версією американського журналу Times.

 

До рейтингу ввійшла також перша леді України Олена Зеленська.

 

Список складається з шести категорій: «Лідери», «Титани», «Новатори», «Кумири», «Діячі мистецтва» та «Інноватори».

 

Українки потрапили до категорії «Лідери» — разом із президентом США Джо Байденом, канцлером ФРН Олафом Шольцем, прем’єром Японії Фуміо Кішіда та заарештованим у росії журналістом The Wall Street Journal, громадянином США Еваном Гершковичем.

 

 

Колишня держсекретарка США Гілларі Клінтон так відгукнулася про Олександру Матвійчук:

 

 

«Відома правозахисниця у свої 39 років Олександра Матвійчук присвятила своє життя захисту демократії. Олександра та її команда в Центрі громадянських свобод — правозахисній організації, розташованій у Києві, — прагнули зробити Україну демократичнішою та документувати воєнні злочини Росії проти цивільного населення...

Документуючи злодіяння росії, щоб винні могли постати перед судом, вона доводить, що жінки — не просто жертви війни; вони можуть бути провідниками миру і справедливості».

 

Нагадаємо, 10 грудня 2022 року Олександра Матвійчук та очолюваний нею Центр громадянських свобод (ЦГС) стали лавреатами Нобелівської премії миру-2022 за «представлення громадянського суспільства у своїх країнах». Церемонія вручення премії відбулася в Осло.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна