Зустріч у КМЦ: досвід Чорнобиля для подолання психологічних наслідків війни

26 квітня, у Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу та Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф, гостями Культурно-мистецького центру НаУКМА будуть:

 

 

Сергій Мирний — ветеран і дослідник Чорнобиля, письменник, співзасновник туристичної агенції «ЧорнобильТур»;

 

 

Олег Векленко — український графік, художник-дизайнер, професор кафедри графічного дизайну Харківської державної академії дизайну і мистецтв, а також — чорнобилець-ліквідатор.

 

 

 

Сергій Мирний у перші місяці аварії 1986 року в Чорнобильській зоні був командиром взводу, в.о. заступника з розвідки командира роти радіаційної розвідки; це був єдиний підрозділ, що постачав дані про радіаційну обстановку безпосередньо головному військовому штабу та урядовій комісії з ліквідації аварії. За мужність та героїзм одержав подяку командуючого Київським військовим округом.

 

Олега Векленка було мобілізовано до Чорнобильської зони в перші дні аварії 1986 р.; він працював там два місяці, виконуючи бойові завдання і малюючи портрети інших ліквідаторів. Тема Чорнобиля стала для художника наскрізною: Олег Векленко — не лише автор численних плакатів на чорнобильську тематику, а й засновник і президент Міжнародної триєнале екологічної графіки і плаката «4-й Блок».

 

Двоє ветеранів-ліквідаторів — науковець-письменник та науковець-художник — на прикладі власного наукового та творчого досвіду поміркують про шлях подолання чорнобильської травми — індивідуальної та колективної.

 

Під час масштабних трагічних подій, якими зокрема в Україні була Чорнобильська катастрофа і є війна, психологічна травма стає масовою, практично набуває характеру епідемії.

 

Якщо її свідомо не долати, психологічна травма несе велику загрозу як для окремої людини так і для спільнот, до українського суспільства включно. Але ефективні й зрозумілі способи роботи з травмою вже накопичені; відомі обставини, що сприяють зменшенню важкості травми та її подоланню; є чисельні яскраві й надихаючі приклади успішного одужання як індивідуумів так і спільнот.

 

Саме про це — позитивний досвід зцілення травми, зокрема через творчість — розповість Сергій Мирний. Мова йтиме про абсолютну необхідність та психотерапевтичний вплив на людину та суспільство відображення травматичної події, вираження травматичних переживань (в першу чергу, але не тільки — про вербалізацію, розповідання про подію травми). Про обов’язкові передумови, обставини та формати, необхідні для того, щоб «витягування назовні» травми було саме цілющим. Про позитивні наслідки для особистості та спільноти подоланої травми, про перспективні шляхи подальшої успішної самореалізації. Про важливі приклади людей, яким це вдалося — і чий посттравматичний доробок є значущим для нашої цивілізації.

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна