Визначено лавреаток Стипендії ім. Наталії Ксьондзик і відзнаки Стипендіального комітету 2023

У День Конвокації’2023 кафедра літературознавства імені Володимира Моренця Національного університету «Києво-Могилянська академія» вже вп’яте і вдруге в умовах повномасштабної війни змогла відзначити своїх випускниць Стипендією імені Наталії Ксьондзик та відзнакою Стипендіального комітету за кращі кваліфікаційні (дипломні) роботи з літературознавства.

 

Створення іменних стипендій і премії дає можливість як утривалити пам'ять про людину, що на її честь заснована відзнака, так і відчути її незриму присутність у нашому спільному просторі. Також подібні відзнаки стимулюють студентів до інтелектуального і громадянського зростання. Стипендія імені Наталії Ксьондзик, нашої талановитої, активної, яскравої студентки й аспірантки (2002-2011), була заснована 2019 року батьками, чоловіком та друзями Наталії за підтримки Асоціації випускників НаУКМА і кафедри літературознавства імені Володимира Моренця. Вперше ця стипендія була вручена 28 червня 2019 року на церемонії Конвокації, як і було визначено стипендіальними умовами. Лауреатками Стипендії за ці роки були Сніжана Уманець (2019) за кваліфікаційну роботу «Моделі маскулінності в сучасній українській прозі (Ю. Андрухович, О. Забужко, С. Жадан)», Поліна Плахіна (2020) за студію «Семантизація літер у поетичних текстах європейського авангарду кінця ХІХ - поч. ХХ ст.», Марія Махотко (2021) за дослідження «Романізовані біографії В. Домонтовича: аналіз мотивів», Аріна Кравченко (2022) за дослідження «Конструювання російської імперської ідентичності в есеїстиці Іосіфа Бродського», що є дуже актуальним для процесу відходу від нашого колоніального минулого.

 

Цього важкого і знову воєнного року стипендіальний комітет у складі представників родини (мами, Наталії Миколаївни Ксьондзик, чоловіка, Сергія Богдана, який зараз зі зброєю в руках боронить Україну в найгарячіших точках фронту) та подруг, випускниць факультету гуманітарних наук, Олександри Балясної (голова конкурсної комісії), Тетяни Булах, Тамари Кудрявченко, Жанни Лазоришин, визначив переможницею конкурсу Костенко Анастасію Андріївну за кваліфікаційну роботу «Аксіологія поетичного доробку Димитрія Туптала» (науковий керівник — доцент Павленко Ганна Іванівна). Анастасія Костенко активно себе виявляє у студентському житті, громадських ініціативах, волонтерстві та наукових і освітніх проєктах. Прикметно, що Стипендіальний комітет цьогоріч представляла сестра Сергія Богдана, Олена, яка і вручила нагороди і відзнаки.

 

Минулого року Стипендіальний комітет започаткував традицію надавати окрім стипендії ще й заохочувальну відзнаку, яка у 2022 році була вручена Рудійку Іллі за кваліфікаційну роботу «Мариністичні образи й мотиви у творчості Олекси Влизька». (науковий керівник — к. філол.н., ст. викл. Пашко О.В.). Цього року такої відзнаки вдостоїлася Постернак Дарина за роботу «Вплив самогубств письменниць на рецепцію їхньої творчості (на прикладі Вірджинії Вулф та Сильвії Плат)» / науковий керівник — PhD, доц., завідувач кафедри Веретельник  Р. М.). Також переможці були нагороджені новинками від видавництва «Смолоскип», головним редактором якого дуже успішно до осені 2017 року працювала Наталія Ксьондзик.

 

Щиро дякуємо керівництву та працівникам Міжнародного Благодійного Фонду відродження Києво-Могилянської академії за можливість заснування стипендії імені Наталії Ксьондзик і забезпечення її функціонування, оперативність і чіткість у реалізації рішень Стипендіального комітету. Особлива подяка Ковальчук Валентині Миколаївні, виконавчому директору Фонду, за розуміння, терпіння і допомогу.

Актуальні рахунки МБФ відродження КМА для тих, хто бажає підтримати Стипендію імені Наталії Ксьондзик.

 

Дякуємо пані Наталії Шумковій, помічниці президента НаУКМА з питань комунікації з випускниками, за активну участь і поради в процесі створення Стипендії та її адміністрування вже протягом цього п’ятиліття. Дякуємо декану факультету гуманітарних наук професору Марині Ткачук і працівникам деканату за організаційну підтримку.

 

Також окрема подяка тим, хто долучився коштами до найважливішого процесу — фінансової спроможності стипендії імені Наталії Ксьондзик, яка покликана творити пам'ять про талановиту філологиню та гуртувати нашу могилянську гуманітарну спільноту.

 

Наталія Пелешенко, адміністраторка стипендії,

ст. викладач ка кафедри літературознавства імені Володимира Моренця

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна