Братські келії. Реставрація 2.0

Останніми днями інтернетом шириться завідомо неправдива інформація про нібито знищення на території НаУКМА будівлі Братських келій* (корпусу №10). Ця інформація не відповідає дійсності.

 

У той же час, жоден ресурс, який передруковував подібні публікації, поки що не звернувся до Києво-Могилянської академії за коментарями чи з метою перевірки наведених тверджень.

 

 Що ж насправді відбувається?

 

Практично всі історичні пам'ятки архітектурного ансамблю Братського монастиря, якими почала користуватися відроджена у 1991 році Києво-Могилянська академія, перебували в аварійному стані. Зокрема роботи з реставрації будівлі Братських келій (корпусу # 10) розпочалися у 2012 році. В той час були виконані мінімальні заходи, необхідні для порятунку будівлі, можливі в межах залучених приватних коштів. До цього переліку зокрема входили: ремонт даху, який провалився через зношеність дерев'яних балок, підсилення фундаментів, часткова заміна перекриттів між поверхами, ремонти і прокладання мереж і т.і. Даний комплекс робіт був виконаний в одному крилі будинку.

 

01

2012 рік: після завершення першочергових робіт на найбільш пошкоджених частинах будівлі (фото: Павло Чебурей, випускник НаУКМА)

 

Станом на 2023 рік інша (не відреставрована) половина будівлі продовжувала руйнуватися, що вимагало комплексного завершення реставраційних робіт, включно з гідроізоляцією, заміною (зношених) балок, на яких тримався дах, заміною перекриттів у цій частині корпусу, згідно з проєктом, який розроблявся у т.ч. на основі ґрунтовних історичних досліджень. 

 

Із цією метою протягом 2022 р. Академією було залучено приватні кошти для відновлення робіт з реставрації та, що важливо, порятунку будівлі.

 

0203

2012 рік: до початку реставраційних робіт (фото: Павло Чебурей, випускник НаУКМА)

 

Чи має право академія проводити ці роботи?

 

До відновлення робіт з реставрації Братських Келій НаУКМА отримала дозвіл на проведення робіт згідно із проєктом від Міністерства культури та інформаційної політики України, дозвіл Державної інспекції архітектури та містобудування України (реєстраційний номер: ІУ013230802318), а також поінформувало Департамент охорони культурної спадщини КМДА про початок робіт згідно із існуючим проєктом, погодженим в установленому порядку самим Департаментом.

 

Також ще на початку осені Академією було зроблено запит на відкриття картки порушення благоустрою до Департаменту територіального контролю міста Києва. Нещодавно надійшов лист-відповідь, що Департамент територіального контролю не має до НаУКМА жодних претензій стосовно проведення реставраційних робіт, але для відкриття картки порушення благоустрою просить надати дозвіл на проведення відповідних робіт від Департаменту охорони культурної спадщини КМДА. 

 

У свою чергу, позиція Департаменту охорони культурної спадщини КМДА є такою, що він не має повноважень видавати подібні дозволи. Представники цього Департаменту неодноразово відвідували будівлю Братських келій, в якій відбуваються реставраційні роботи, ознайомлювалися з усіма дозволами та проєктною документацією. Нещодавно, за участі представників Міністерства культури України, НаУКМА і Департаменту охорони культурної спадщини, на будівельному майданчику відбулася звірка робіт, що тривають, з проєктом реставрації. Було підтверджено, що ніяких відхилень від проєкту немає.

 

Чому ж шириться інформація про руйнування?

 

У ході реставраційних робіт у пʼятницю 23.11.23 р. відбувся демонтаж перекриттів та покрівлі даху Братських келій, що спричинило гостру реакцію активістів.

 

Відповідно до ст. 27 Закону України «Про охорону культурної спадщини», у разі, коли пам'ятці загрожує небезпека пошкодження, руйнування чи знищення, власник або уповноважений ним орган, особа, яка набула права володіння, користування чи управління, зобов'язані привести цю пам'ятку до належного стану (змінити вид або спосіб її використання, провести роботи з її консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту та пристосування).

 

У цьому контексті, заміна матеріалів під час реконструкції даху Споруди (Братські Келії) не може призвести до часткового або повного зникнення предмета охорони об'єкта культурної спадщини, тобто зміни характерних властивостей Споруди, що становить її історико-культурну цінність.

 

Чи планує Могилянка змінювати вигляд будівлі?

 

Ні — реставрація передбачає повне збереження оригінального історичного вигляду Братських келій. Заміна даху передбачена проєктом реставрації. А необхідність заміни матеріалів даху Братських келій зумовлена природнім руйнуванням його перекриття та покрівлі й спрямована на забезпечення безпечного використання будівлі у подальшому. 

 

08

 

Загалом роботи, які зараз проводяться, покликанні повернути Братським келіям автентичний вигляд. Адже за часів радянської влади до фасаду корпусу було здійснено прибудову для встановлення ліфта, небезпечну для всієї конструкції. Зараз ця прибудова, яка фактично руйнувала будівлю, демонтована й відбуваються роботи з відновлення історичного фасаду та усунення наслідків руйнування.

 
040506

2023 рік: роботи по демонтажу ліфтової шахти

 

Києво-Могилянська академія цінує свою історичну ідентичність, що передбачає, у тому числі, збереження (порятунок) інших будівель архітектурного ансамблю Братського монастиря. З часу свого відродження у 1991 році, НаУКМА постійно залучає благодійні кошти для відновлення своїх історичних будівель з метою відтворення бібліотечного і освітнього простору.

 

Цього року Академія завершує фасадні роботи на Староакадемічному корпусі, проєкт якого нам відомий з гравюр кінця XVII ст. і який, найвірогідніше, був закладений Іваном Мазепою у 1700 році. Цей бароковий корпус був першим, збудованим винятково для цілей вищої освіти, включно з назвами аудиторій. У 2024 році планується завершити розробку проєкту реставрації Будинку Настоятеля й розпочати реставраційні роботи, на які вже також знайдені благодійні кошти.

 

*Братські келії — пам’ятка містобудування і архітектури національного значення, охоронний номер №15/6, № та дата рішення про взяття під охорону: Постанова Ради Міністрів УРСР від 06.09.1979 № 442
 
 
 
 
 

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна