Зустріч Президента України Володимира Зеленського та Прем’єр-міністра республіки Польща Дональда Туска зі студентами в Києво-Могилянській академії

22 січня Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр республіки Польща Дональд Туск зустрілися зі студентством в Культурно-Мистецькому Центрі Національного університету «Києво-Могилянська академія». Відповідаючи на питання про ті складні завдання, які стоять перед Україною на шляху до Європейського Союзу, Президент України сказав, що це наша мета і там наші цінності. Він закликав студентів бути готовими рухатися вперед попри всі перешкоди, які можуть траплятися в їхньому житті.

 

Серед питань, що цікавили аудиторію, — зміцнення обороноздатності України під час повномасштабної війни, ставлення до нашої держави в Європейському Союзі, у т.ч. з боку тих, хто виступає проти підтримки членства України в НАТО. Пан Дональд Туск зокрема провів паралель між політикою умиротворення Гітлера, яка домінувала в Європі напередодні Другої світової війни, і теперішнім ставленням деяких державних лідерів до путінського режиму. Як наслідок, першою жертвою такої недалекоглядної політики стала спочатку Польща, а потім — інші країни континентальної Європи. Тому важливо сьогодні спільними зусиллями зупинити російського агресора. За словами Дональда Туска, той не європеєць, хто в цей час не підтримує Україну.

 

Він запевнив у дружньому ставленні до нашої держави з боку Польщі, а також, що ЄС має достатньо волі до того, щоб виступити з консолідованою підтримкою України. Президент Володимир Зеленський поінформував про те, що урядовий документ стосовно нових правил перетину кордону для українських студентів, які планують свою участь у міжнародній мобільності, перебуває на погодженні у центральних органів виконавчої влади. Окрім могилянських студентів, у сьогоднішній зустрічі взяли участь студенти Київського національного університету ім. Тараса Шевченка (включно з Військовим Інститутом), а також Маріупольського державного університету та Лінгвістичного національного університету.

 

Сьогодні пишеться нова історія добросусідства між українцями і поляками. Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск — це великий друг не лише України, але також Києво-Могилянської академії. Пам’ятаємо, що 24 березня 2008 року він взяв участь у відкритті Центру польських та європейських студій НаУКМА, що з 2013 року носить ім’я Єжи Ґедройця.

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна