У НаУКМА відкриється виставка з історії «Щедрика»

schedryk 0113 лютого об 11:30 у фойє Факультету гуманітарних наук Національного університету «Києво-Могилянська академія» (перший корпус, другий поверх) відбудеться відкриття мандрівної освітньої виставки «Прийшли, заспівали, перемогли!», присвяченої історії світових гастролей Української Республіканської Капели та міжнародного тріумфу «Щедрика» Миколи Леонтовича.

Це авторський проєкт дослідниці історії культурної дипломатії України Тіни Пересунько, який вона реалізовує за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

Проєкт спрямований на популяризацію в українському освітньому середовищі історії культурної дипломатії Української Народної Республіки та інтернаціоналізації найвідомішої української пісні в світі — «Щедрика» Миколи Леонтовича.

 

 

 

Виставковий проєкт «Прийшли, заспівали, перемогли» експонуватиметься у фойє Факультету гуманітарних наук упродовж двох тижнів — із 13 до 27 лютого 2024 року. Окрім огляду стендів виставки, студенти та викладачі Академії зможуть відвідати

 

20 лютого о 15:00 (корпус 1, аудиторія 217) авторську лекцію Тіни Пересунько «Олександр Кошиць — хрещений батько «Щедрика», студент і диригент хору Київської духовної академії», а також подивитися

 

документальний фільм «Щедрик проти "русского міра"» 27 лютого о 17:00 (корпус 1, аудиторія 217).

 

schedryk 02

«Виставка розповідає захопливу історію того, як українська пісня «Щедрик» стала одним із найвідоміших у світі символів Різдва, і як українська ластівочка із щедрівки, підкоривши

європейський та американський континенти, перетворилась на колядку дзвоників Carol of the Bells, — зазначає Тіна Пересунько. — Окрім того, історія «Щедрика» — це історія культурного спротиву України

російській імперській політиці, свідчення успіху української культурної дипломатії, адже упродовж 1919–1924 років шедевр Миколи Леонтовича став не лише хітом світових гастролей хору Олександра

Кошиця, а й голосом Української Народної Республікив світі під час боротьби нашої держави за міжнародне визнання і незалежність від Росії».

 

 

schedryk 03На стендах виставки «Прийшли, заспівали, перемогли» представлено близько сотні унікальних документів та фотографій з історії інтернаціоналізації «Щедрика» та світових гастролей хору під орудою Олександра Кошиця, випускника й диригента хору Київської духовної академії. Це матеріали із фондів українських, чеських, канадських та американських архівів і бібліотек. Деякі з них публікуються вперше. Окрім того, на стендах виставки розміщено QR-коди із записами музичних хітів Української Республіканської Капели, що підкорили упродовж 1919–1924 років понад 200 сцен 17 країн Європи та Америки. Охочі також зможуть почути найбільш ранні записи колядки Carol of the Bells 1940-х років та ознайомитися із досі маловідомими свідченнями презентації «Щедрика» на Бродвеї у Нью-Йорку в мюзиклі «Пісня Полум’я» 1925 року (один із композиторів — Джордж Гершвін) та в однойменному американському кіно 1930 року.

 

 

schedryk 04Під час відкриття виставки, уперше в стінах Національного університету «Києво-Могилянська академія», буде також представлено понад 100-річну платівку із нью-йоркським записом «Щедрика» (Brunswick, 1922). Це рідкісний в Україні та світі експонат з приватної колекції Тіни Пересунько, який дослідниця знайшла в США під час свого перебування у Нью-Йорку на стипендійній Програмі імені Фулбрайта, й привезла в Україну.

 

 

Окрім того, на заході авторка презентує та передасть до фондів бібліотеки НАУКМА примірники своєї нової книжки «Щедрик. Відома пісня з невідомою історією», опублікованої на грант Посольства США в Україні для безкоштовного поширення в українських університетах.

 

schedryk 05Науково-освітній проєкт «Прийшли, заспівали, перемогли!» приурочений до 100-річчя південноамериканської прем’єри «Щедрика» й передбачає експонування та презентації упродовж 2024 року в 10 університетах України однойменної мандрівної освітньої виставки та книжки Тіни Пересунько «Щедрик. Відома пісня з невідомою історією», організацію у студентських аудиторіях лекцій дослідниці з історії української культурної дипломатії та показів документального фільму «Щедрик проти "русского міра"» (Суспільне Культура).

 

Тіна Пересунько: дослідниця історії «Щедрика» та культурної дипломатії України, засновниця Інституту Леонтовича, наукова співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАНУ, авторка книжок «Світовий тріумф «Щедрика» — 100 років культурної дипломатії України», «Культурна дипломатія Симона Петлюри: «Щедрик» проти "русского міра". Місія капели Олександра Кошиця (1919–1924)».

 

Проєкт здійснюється за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна