Підписано угоду про співпрацю між Університетом Альберти та Києво-Могилянською академією

Istoria Ukrainy Rysi 01

Istoria Ukrainy Rysi 01
Istoria Ukrainy Rysi 02
Istoria Ukrainy Rysi 02
Istoria Ukrainy Rysi 03
Istoria Ukrainy Rysi 03

Учора в Будинку Митрополита Національного заповідника «Софія Київська» відбулась презентація англомовного видання

«Історії України-Руси» Михайла Грушевського. Переклад 10-томного видання в 12 книгах був здійснений Центром досліджень історії України імені Петра Яцика при Канадському інституті українських студій Університету Альберти. У проєкті брали участь 150 науковців з усього світу.

 

 

«Саме такі проєкти дають нам шанс переформатувати уявлення людей на Заході про історію України, це наша зброя в боротьбі з історичними міфами, які розповсюджує росія», — зазначив директор Гарвардського Українського наукового інституту, Почесний професор НаУКМА Сергій Плохій.

 

Десять комплектів презентованого видання було передано Першій леді України — пані Олені Зеленській — для проєкту «Українська книжкова поличка»*, який провадиться під її патронатом.

 

Важливою частиною події стало підписання Угоди про співпрацю між Університетом Альберти та Національним університетом «Києво-Могилянська академія» за участі директорки Канадського інституту українських студій Наталії Ханенко-Фрізен та президента НаУКМА Сергія Квіта.

 

Також у межах заходу була представлена унікальна експозиція оригінальних рукописів М.Грушевського, наданих Центральним державним історичним архівом України.

 

Захід був організований за підтримки Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти і науки України, Посольства Канади в Україні, Канадського інституту українських студій Університету Альберти, Національного університету «Києво-Могилянська академія» та Національного заповідника «Софія Київська».

 

У події також взяли участь пані посол Канади в Україні Наталка Цмоць, лідери української громади в Канаді, серед яких відомий меценат Кость (Джим) Темертей, провідні українські та канадські історики Френк Сисин, Сергій Плохій, Ярослав Грицак та інші.

 

*«Українська книжкова поличка» — проєкт, який реалізується по всьому світу під патронатом Першої леді України Олени Зеленської спільно з Міністерством закордонних справ України, Міністерством культури та інформаційної політики України, Міністерством закордонних справ України та Українським інституом книги. Він передбачає поширення української літератури в оригіналі та перекладах у провідних бібліотеках світу.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна