У НаУКМА відбувся круглий стіл «Усна історія та виклики війни»

Фото: Віталіна Войтенко

 

Кафедра історії НаУКМА спільно із Канадським інститутом українських студій Університету Альберти провели круглий стіл «Усна історія та виклики війни».

 

У межах події, приуроченої до підписання Угоди про співпрацю між двома університетами, науковці обговорили важливі питання, що постали перед спільнотою усних істориків з початком повномасштабної війни.

 

З вітальним словом виступила віцепрезидентка НаУКМА з науково-навчальних студій Ольга Полюхович.

 

У ключовій доповіді Наталії Ханенко-Фрізен, директорки КІУСу, йшлося про необхідність дотримання етичних протоколів, особисту відповідальність дослідника та недопустимість споживацького підходу до збору усних свідчень.

 

Учасники могилянського проєкту «Голоси російсько-української війни» (викладачка кафедри історії НаУКМА Оксана Хом’як та студенти Олександр Козицький, Віталій Шаповалов і Віталіна Войтенко) поділились своїм досвідом проведення усноісторичних досліджень та аналізу зібраних свідчень. Адміністраторка Архіву усних історій Українського інституту національної пам’яті Тетяна Привалко висвітлила проблему готовності до проведення інтерв’ю в умовах війни. На безпекових викликах під час запису усних свідчень кримських татар як після 2014, так і 2022 року наголосив викладач кафедри історії НаУКМА Мартін-Олександр Кислий.

 

Підбиваючи підсумки круглого столу, викладачка кафедри соціології НаУКМА Анна Прохорова наголосила, що всі виклики, з якими стикаються усні історики в полі під час війни, водночас відкривають можливості щодо вироблення й представлення міжнародній спільноті нових методологічних та етичних підходів.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна