Ярина Чорногуз стала лавреаткою Шевченківської премії та премії Women In Arts Award

ChornoguzЯрина Чорногуз, випускниця Могилянки, поетеса й бойова медикиня

за свою поетичну збірку «[dasein: оборона присутності]» відзначена одразу двома престижними нагородами:

премією Women In Arts Award. The Resistance 2024 у категорії «Жінки в літературі», а також

найвищою українською творчою відзнакою — Національною премією України імені Тараса Шевченка — в номінації «Література».

 

«Вибір без вибору. Пітьма і лють. Наша згода загинути. Наш вибір вбивати. Бій і порожнеча. Щоденні втрати. Втрати, які вже не рахують та не відчувають. Кордони землі, що впізнаєш навпомацки. Поезії Ярини Чорногуз — це своєрідні листи з фронту, листи з передової, де ти не знайдеш опису бойових дій чи переліку звільнених територій. Це листи про біль від утрати загиблих побратимів та посестер, листи про буття на війні тут і зараз, про усвідомлення та прийняття власного вибору піти воювати, листи про те, як виглядатиме світ після всього цього болю, що розриває зсередини. Листи про те, як виглядає оборона твоєї присутності в цьому світі», — ідеться в анотації.

 

 

 

 

Національна премія України імені Тараса Шевченка (Шевченківська премія), заснована 1961 року — державна нагорода, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва, встановлена для нагородження за найвидатніші твори літератури й мистецтва, публіцистики й журналістики, які є вершинним духовним надбанням Українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам'ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення й демократизацію українського суспільства.

 

Women In Arts Award — незалежна премія, заснована у 2019 році Українським інститутом та ООН Жінки в Україні, у межах руху солідарності за гендерну рівність HeForShe. Її метою є підтримка професійного розвитку жінок в українському мистецтві та культурі на національному та міжнародному рівнях, а також подолання гендерних стереотипів та усунення нерівності.

 

Спільнота НаУКМА пишається досягненнями пані Ярини та щиро вдячна за її сміливий вибір стати на захист нашої країни. Бажаємо скорішої перемоги над ворогом та нових творчих успіхів!

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна