Чому варто обирати професію інвестиційного аналітика? Пояснює фахівець Blackshield Capital

Gryschuk 19 03 2024Професія інвестиційного аналітика з року в рік стає все більш затребуваною. Попит на таких фахівців зростає по всьому світу — від Америки до Європи і Далекого Сходу. Зокрема Бюро статистики праці США (BLS) прогнозує зростання зайнятості інвестиційних аналітиків у своїй країні на 8% впродовж найближчого десятиліття. А крім того, цей показник майже втричі перевищує середній показник по всіх професіях.

 

Разом зі старшим інвестиційним аналітиком Blackshield Capital Андрієм Грищуком аналізуємо, які можливості відкриває ця професія для молодих фахівців.

 

По-перше, робота інвестиційного аналітика стимулює інтелектуальний розвиток завдяки великій кількості різноманітних викликів. Тут потрібні знання з макроекономіки, аналізу ринків публічного та приватного капіталу на такому рівні, щоб відшуковувати взаємозалежності між змінами у цих категоріях. Такі задачі не з простих і потребують глибокого аналітичного мислення.

 

По-друге, ця професія дає змогу відчути свою ефективність і затребуваність. Адже успіх оціненої та запропонованої клієнту інвестиційної стратегії наочно підтверджує результативність інвестиційного аналітика.

 

«Рішення інвестиційного аналітика сприяє успіху інвестора у бізнесі, його зростанню. І бути причетним до позитивного результату — це завжди приємно», — додає Андрій Грищук.

 

Третій аргумент «за» — це постійне навчання. Інвестиційний аналітик у процесі роботи здобуває нові знання завдяки потребі систематично вивчати нові тренди галузі, відстежувати новини, розбиратися в регуляторних змінах тощо. 

 

По-четверте, ця професія пропонує гарні кар’єрні можливості. Навички та досвід інвестиційних аналітиків затребувані по всьому світу, тож є висока ймовірність пропозицій і від глобальних компаній, і з різних країн. Крім того, нині більш затребувані аналітики, які поєднують фундаментальний та кількісні підходи.

 

«Фахівець рівня Junior може вирости до Middle- або Senior- спеціаліста в Україні упродовж 2-3 років. До того ж, професійні аналітики завжди мають досить широкий вибір сфер діяльності — від інвестиційних компаній до ІТ-сектора. Тому ці фахівці мають усі можливості для побудови динамічної та успішної кар’єри», — зазначив Андрій Грищук.  

 

П’ятий аргумент — різносторонність професії. Для інвестиційних аналітиків важливо володіти набором різних навичок, а саме:

 

  • Аналітичними навичками — йдеться про глибоку й усебічну оцінку даних, яка допоможе зробити достовірні та точні висновки.
  • Математичними навичками — для аналітиків важливо бути на «ти» із математикою, а також володіти статистичними методами для оцінки вартості фінансових цінних паперів (наприклад, лінійні регресії чи рідж регресія, а також інші математичні інструменти на кшталт фільтра Ходріка-Прескотта)
  • ІТ-навичками — знання з програмування та уміння застосовувати діджитал-інструменти для аналізу та прогнозування (наприклад, Python, S-Plus, R, SAS) надають серйозні переваги, аналітикам, що ними володіють.
  • Комунікативним талантом — важливо доступно та чітко пояснювати й аргументувати власні ідеї та стратегії клієнтам і партнерам. 

 

Тож професія інвестиційного аналітика поєднує аналіз, психологію, інтуїтивну складову та чутливість до ризиків, а тому в ній завжди буде зона росту та вдосконалення.

 

На який факультет вступати?

 

Здебільшого інвестиційними аналітиками стають випускники економічного або фінансового факультетів. У Києво-Могилянській академії для майбутнього розвитку за цією спеціальністю можна обрати Факультет економічних наук. На кафедрі фінансів тут вивчають банківську справу, фондовий ринок, страхування, фінанси.

 

«Також часто серед інвестиційних аналітиків можна зустріти випускників спеціальностей «Міжнародна економіка» та «Економічна кібернетика». Іноді в цю професію йдуть студенти із технічних вишів з гарними навичками програмування, і вже на практиці здобувають необхідні знання з економіки та фінансів», — відзначає Андрій Грищук.

 

Окрім того, у світі інвестиційної аналітики вагому роль відіграють міжнародні професійні сертифікації на кшталт CFA Institute. Під час навчання у цій фінансовій установі студенти отримують поглиблені знання про фінансовий аналіз і фінансову оцінку компаній, а також про портфельне управління.

 

«А ще рекомендую студентам взяти участь у CFA Institute Research Challenge. Це щорічний конкурс, де молоді команди змагаються між собою у тому, хто забезпечить якісніший фінансовий аналіз та оцінку компанії, — розповідає Андрій Грищук. — Студенти тут можуть набути чудового практичного досвіду, а також познайомитися із професійними інвестиційними аналітиками та портфоліо-менеджерами з різних компаній. Вони приходять на ці змагання як ментори: від них можна отримати цінну пораду й почути про їхній практичний досвід. І, до речі, успішно проявивши себе в цьому конкурсі, можна отримати шанс потрапити на першу роботу/стажування в інвестиційну компанію або фонд».

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна