Науковці Могилянки та університету Глазго запрошують українців ставати «археологами війни»

Україна та Шотландія розпочинають спільний проєкт, завдяки якому кожен українець може долучитись до археологічного дослідження війни, збираючи матеріали, свідчення тощо.

 

Катедра археології НаУКМА та дослідники з Центру вивчення війни університету Глазго запустили краудсорсинговий проєкт «Війна говорила до нас гучно через вибухи та тихо через речі».

 

Зазвичай спогади про війну записують вже після її завершення. Натомість мета цього проєкту полягає в прагненні зафіксувати свідчення й матеріальні прояви того, як суспільство переживає війну, просто під час бойових дій. Проєкт покликаний залучити українців до команди «археологів війни» для збору матеріалів, які створюють контекст, розповідають історії та допомагають краще зрозуміти, як цивільне населення реагує на війну в режимі реального часу. Команда збирає фото-, відео-, аудіоматеріали та спогади про події, речі, ландшафти, які демонструють матеріальний вплив війни на суспільство.

 

 

«Впродовж своєї історії багато суспільств стикалися з війнами, і кожне переживало їх інакше, адаптуючись до нових умов та відкриваючи в собі раніше незнані почуття — сміливість, любов, ненависть тощо. Ця війна триває вже більше десяти років і загрожує не лише територіальній цілісності України, але і українській культурі та ідентичності. За таких умов поняття ідентичності постає перед нами в новому ракурсі та набуває іншого значення. Все це відбивається у предметах і просторах, які оточують людей. Вони змінюють функції та інтегруються з однієї сфери життя в іншу. Артилерійські снаряди перетворюються на попільнички, окопи вкриваються клумбами, старлінки стають частинами безпілотної техніки, а вибухівку прикріплюють до весільних дронів. Археологія розробила широкий спектр інструментів для вивчення предметів, які створюють люди, та просторів, в яких вони живуть, і це може допомогти нашому розумінню того, як люди переживають війну. Адже будь-які соціальні явища відображаються у матеріальній культурі, що нас оточує. Вона відбиває особливі аспекти української ідентичності та те, як суспільство справляється з такими викликами. Документування цих явищ дає змогу не лише вивчати, а й зберігати українську ідентичність та культуру», — зазначає керівник проєкту в Україні, завідувач катедри археології НаУКМА, Олег Білинський.

 

Початок загальноукраїнській ініціативі поклало пілотне дослідження студентів та дослідників Могилянки, які вивчали прояви впливу війни на звичайних людей. Завдяки цьому дослідженню зібрано приклади того, як змінилися речі та простір, що оточує українців. Гільзи від снарядів стали мистецьким полотном художників, на писанках з’явилися емблеми бригад ЗСУ, а у бліндажах — дивани та цивільні меблі.   

 

Своє продовження проєкт отримав завдяки партнерській угоді між НаУКМА та університетом Глазго. Ініціаторами угоди були завідувач катедри археології НаУКМА Олег Білинський, професор Тоні Поллард та доктор Іен Бенкс з Шотландського центру досліджень війни та археології конфліктів в університеті Глазго.

 

Тоні Поллард, професор історії конфліктів та археології, керівник проєкту в Глазго: «Це велика честь долучитися до цього проєкту разом із нашими українськими колегами та ділитися нашим багаторічним досвідом у галузі археології конфліктів. Зараз я вивчаю вплив війни та її наслідків за матеріальними проявами у часі та в просторі, й ця ініціатива, коли дані та спостереження збирають прямо під час війни, представляє унікальний підхід до такого роду досліджень. Ми сподіваємося, що ця інформація допоможе зрозуміти вплив війни на суспільство і допомогти в його відновленні, тільки-но війна закінчиться. (Я нещодавно повернувся з В'єтнаму, де спостерігав, як раніше розірвана війною країна використовує спадщину війни у цих процесах.) Шкода, що ми не можемо бути в Україні, щоб безпосередньо підтримати та допомогти у зборі даних, але це — їхній проєкт, і ми готові допомогти всім, що в наших силах».

 

Покликання на сторінки проєкту в соцмережах:

 

Instagram https://www.instagram.com/war_spoke_to_us/

 

Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=61552236901547

 

Telegram https://t.me/war_spoke_to_us

 

X https://twitter.com/war_spoke_to_us

 

Email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна