У Могилянці розпочалась Міжнародна наукова конференція

Її проводять на пошану професора Наталі Яковенко

 

18 жовтня у Музеї української звитяги Києво-Могилянської академії розпочала роботу міжнародна наукова конференція «Ранньомодерна Україна: культура вибору versus вибір культури», присвячена ювілею професора Наталі Яковенко. Привітати ювілярку прийшли українські та зарубіжні колеги, студенти, друзі та всі небайдужі до історії.

 

Урочисте засідання з нагоди відкриття конференції розпочав президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт. Він висловив велику шану пані Наталі як блискучому науковцеві та викладачеві. З особливою подякою пан президент наголосив на тому, що високий професійний рівень ювілярки – визначна складова професійного рівня всього університету.


Надзвичайний та Повноважний Посол Польщі в Україні доктор Генрик Літвін зауважив, що тривалий час в українсько-польському історичному діалозі відбувалася конфронтація. За словами пана Літвіна, акцент робився переважно на самому процесі наукової дискусії між сторонами, а не на пошуку правди в плині спільної історії. «Проте пані Наталя Яковенко та її школа, – зауважив пан посол, – знайшла такий підхід до історичних досліджень, який дає нам можливість зовсім іншої співпраці. Завдяки такому підходові в контакті з польськими істориками більше не йдеться про конфронтацію, відбувається пошук істини в процесі дослідження».


Слово брала також одна із зарубіжних дослідників україністики – президент Італійської Асоціації українських студій, почесний професор НаУКМА Джованна Броджі Беркофф. Пані Беркофф запевнила слухачів у тому, що Наталя Яковенко – професор та дослідник, яку знають у всьому світі, а її наукові праці важливі й далеко поза межами України. «Вперше я побачила пані Наталю на початку дев`яностих, – згадала пані Джованна, – і ця зустріч була для мене дуже хвилюючою. Коли я почула виступ пані Наталі на конференції, присвяченій Мазепі, я подумала: це саме та людина, яка мені потрібна». З тих часів почалася тісна співпраця між італійськими та українськими істориками: Наталя Миколаївна стала постійною учасницею конференцій, які проводила професор Беркофф. «Я обожнюю стиль пані Наталі, її ідеї, темперамент та ораторські здібності, – продовжила професор, – вона є визначним науковцем світового рівня».


Професор Наталя Пилип’юк привітала ювілярку від імені Канадського інституту українських студій та Канадської асоціації україністів. Вона висловила вдячність Наталі Миколаївні за її праці, завдяки яким «історія стає цікавою не лише для спеціалістів, а й для широкої читацької аудиторії».


Мирослав Маринович, відомий правозахисник, віце-ректор Українського Католицького Університету та давній товариш пані Наталі нагадав їй про усі неймовірні випробування, які вона долала на своєму шляху. Він висловив шану ювілярці від усієї спільноти Українського Католицького Університету, назвавши пані Наталю «культовим істориком та зразком наукової об’єктивності та чесності».


Надзвичайно тепло привітала Наталю Миколаївну колишня студентка, а тепер колега – завідувач кафедри історії НаУКМА Наталя Шліхта. Вона подякувала пані Яковенко за чудову навчальну атмосферу, яку їй вдалося створити. Завідувач кафедри історії наголосила на тому, що велике досягнення професора Яковенко як талановитого викладача полягає у тому, що «студентам хочеться стати викладачами, а випускникам – повернутися на рідну кафедру, аби викладати».


В день відкриття конференції також було презентовано нову книгу Наталі Яковенко "Дзеркала ідентичності. Дослідження з історії уявлень та ідей в Україні XVI – початку XVIII століття". До нової книги професора ввійшли вибрані статті про формування ідентичностей, особливості світосприйняття, концепції «правильної» влади і шляхетського обов’язку в ранньомодерній Україні.


Окрім "Дзеркал ідентичності" гостей конференції познайомили з працею "Theatrum Humanae Vitae. Студії на пошану Наталії Яковенко", у якій відображено життєвий та науковий шлях непересічної дослідниці. Представили видання доктор історичних наук, член-кореспондент НАН України Олексій Толочко та Сергій Плохій, історик, професор Гарвардського університету.


Гості та учасники конференції говорили про Наталю Яковенко не лише як про науковця, а й як про людину сильної волі та яскравого характеру. Колега ювілярки озвучив таку думку: "Пані Наталя найбільше боїться висоти, але те, чого вона точно не боїться – це глибина". З цією думкою важко не погодитися, Наталя Яковенко вже залишила глибокий слід у науковому житті України та у серцях багатьох людей. Усі присутні побажали ювілярці надалі натхненно і плідно працювати і реалізувати усе задумане.

Анастасія Дзюбан, студентка 2 курсу ФГН

Анастасія Коцюбинська, студентка 2 курсу ФГН

 

Конференція «Ранньомодерна Україна: культура вибору versus вибір культури» проходитиме у Музеї НаУКМА до 21 жовтня,

повну програму можна переглянути тут.

 

ПРИЄДНУЄМОСЬ ДО ПРИВІТАНЬ ПАНІ НАТАЛІ ЯКОВЕНКО!

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна