Факультет інформатики НаУКМА провів змагання «Роботів-сумоїстів»

З 2019 року, завдяки співпраці з компанією GlobalLogic, на Факультеті інформатики діє сертифікатна програма «Інженерія вбудованих систем». Спираючись на наявні нині освітні дисципліни, було вирішено запропонувати студентам взяти участь у змаганні «Роботів-сумоїстів». Такі змагання проводяться по всьому світу, і в тому числі в Україні. У вересні був оголошений старт підготовки до Чемпіонату. Було створено 6 команд з понад 50 бажаючих, кожна команда отримала ментора зі складу викладачів факультету.

 

Умови участі достатньо прості: команди мали зібрати автономного робота без дистанційного керування, який у протистоянні з суперником виштовхав би його з арени. Таким чином студенти мали виконати суто інженерні роботи (підібрати запчастини, зібрати прототип, випробувати), а також запрограмувати робота таким чином, що б він зміг протидіяти супротивнику.

 

Кожна команда отримала однаковий бюджет на придбання обладнання від наших партнерів Viatec та ITV, з якими в травні 2023 року було узгоджено довгостроковий план співпраці в галузі робототехніки.

 

 

14 грудня, після двох місяців роботи команди зустрілися на арені. Через тривогу змагання проводилися в бомбосховищі, але це не зменшило драматизму дуелей, які ви можете переглянути за покликанням: https://bit.ly/3RkyMni

 

Переможці отримали цінні призи від наших партнерів Viatec та ITV. Крім винагороди, студенти набули досвіду, який зможуть використати для проєктування інших автономних роботизованих систем, які зараз вкрай необхідні нашій державі.

 

Декан Факультету інформатики НаУКМА Андрій Глибовець зазначає: «На даний час ми маємо війну дронів. Важливі авіа дрони, але не варто забувати і про наземні. Зараз більшість дронів на фронті управляються людьми, але через РЕБ наступне покоління буде автономним. Прикладом таких автономних дронів і є роботи сумо, яких проєктували студенти».

 

Наступного року планується розширити формат змагань та запросити студентів інших університетів.

 

Усіх роботів можна буде побачити в музеї Факультету інформатики.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна