Проєкт «Упорядкування та оцифрування мистецької частини колекції Віри Вовк (Селянської)» отримав підтримку Фонду О.Дмитріва МБФВКМА

Віра Вовк (Віра Остапівна Селянська) (2 січня 1926 р. Борислав, Львівська область, Україна — 16 липня 2022 р., Ріо-де-Жанейро, Бразилія) — відома українська письменниця, перекладачка і літературознавиця, почесний доктор НаУКМА. З 1945 року мешкала в еміграції: спочатку в Німеччині, а потім —  у Бразилії. З 1950-х по 2000-і роки працювала професором німецької літератури в Державному університеті Ріо-де-Жанейро, писала та перекладала українською, португальською та німецькою мовами. Свою бібліотечно-архівну колекцію письменниця почала передавати до Наукової бібліотеки НаУКМА ще з 1997, пізніше передала і свою колекцію творів мистецтва, яку вона систематично збирала впродовж довгих років. Приватне зібрання Віри Вовк займає гідне місце серед колекцій бібліотеки НаУКМА та користується попитом не тільки серед Могилянської спільноти, а й серед дослідників, науковців з усієї України та за її межами.

 

Мистецька колекція Віри Вовк в НаУКМА нараховує 629 назв (820 предметів) творів, створених народними майстрами та професійними митцями з України, Німеччини, Бразилії, Мексики, Перу, Іспанії, Італії, Португалії, Данії, Йорданії, Тунісу, Марокко, Єгипту, Туреччини, Тибету, Індії, Індонезії, Нікарагуа, Сенегалу, Китаю, Японії. Це твори різних видів мистецтва: графіка, живопис, скульптура, писанкарство, ткацтво, вишивка, декоративне мистецтво. Зібрання має наукову, історичну та мистецьку цінність, оскільки містить в собі унікальні зразки української та світової культури і мистецтва.  

 

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року мистецькі об’єкти опинилися під загрозою втрати та/або пошкодження, а їх збереження стало питанням національної та міжнародної важливості, оскільки ці цінності є невід'ємною частиною ідентичності нації та спільної культурної спадщини всього світу. Потреба в упорядкуванні та оцифруванні цих мистецьких предметів, щоб забезпечити їх збереження для майбутніх поколінь і зробити доступними для вивчення та дослідження, є вкрай важливою. Оцифрована колекція стане не лише важливим джерелом інформації для наукових досліджень, але й зробить ці твори доступними для широкої громадськості через сайт Цифрової колекції НаУКМА. Керівник проєкту — Чорна Т.В.

 

Про колекцію Віри Вовк — у Цифровій колекції НаУКМА

 

Архів В. Вовк в науковій бібліотеці НаУКМА

 

Сидорчук Т. М. Книжкова, архівна та мистецька колекції Віри Вовк у Києво-Могилянській академії: змістовні характеристики та особливості

 

Фонд ім.Олександра Дмитріва

 

Пропам’ятний Фонд Олександра Дмитріва, засновано в Міжнародному Благодійному Фонді Відродження Києво-Могилянської Академії у 2010 р. з коштів Юлії Дмитрів та за сприяння Києво-Могилянської Фундації в Америці  на вшанування пам’яті Олександра Дмитріва (1935—2010), видатного музиканта та композитора.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна