Провідні експерти, громадські діячі, архітектори і пам’яткоохоронці підтримали НаУКМА у питанні реставрації Братських келій

Провідні експерти, громадські діячі, архітектори і пам’яткоохоронці зібралися 21 грудня 2023 року в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» для того, щоб разом з керівництвом НаУКМА розглянути наявну проєктну і дозвільну документацію, пов’язану з реставрацією Братських келій.

 

У цій зустрічі зокрема взяли участь: Ганна Бондар (архітекторка, народна депутатка України), Тарас Добко (ректор Українського Католицького Університету), Геннадій Зубко (голова Наглядової ради НаУКМА), Вадим Кириленко (перший заступник генерального директора Національного заповідника «Софія Київська»), Валерій Пекар (громадський діяч, викладач КМБШ), Василь Петрик (начальник відділу містобудівної документації Міністерства культури та інформаційної політики України), Анна Кирій (архітекторка), Неля Куковальська (генеральна директорка Національного заповідника «Софія Київська»), Юрій Лосицький (архітектор), Віталій Селик (громадський діяч), Тетяна Філіпова (архітекторка), Леонід Фінберг (головний редактор видавництва «Дух і літера») та інші.

 

Учасники зустрічі підтвердили, що НаУКМА має погоджений усіма необхідними інстанціями проєкт реставрації з пристосуванням під навчальні та службові приміщення братських келій Братського монастиря, який пройшов відповідні експертизи. Те саме стосується дозвільної документації. Дуже важливо, що в теперішніх умовах повномасштабної війни Києво-Могилянська академія знайшла приватні кошти для реставрації, а фактично — для порятунку цієї історичної будівлі національного значення. Учасники зустрічі рекомендували НаУКМА розмістити основну документацію з коментарями про перебіг подій на університетському сайті у відкритому доступі. Що і буде зроблено найближчими днями.

 

Також про перебіг реставрації читайте:

 

Братські келії. Реставрація 2.0

 

Могилянка ініціює створення робочої групи щодо реставрації Братських келій

 

Відбулася відкрита зустріч «Братські келії: запитання-відповіді»

 

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна