У НаУКМА відбувся круглий стіл «Науковці Могилянки про війну»

У п’ятницю, 15 березня, в межах щорічних Днів науки у НаУКМА відбувся круглий стіл «Науковці Могилянки про війну».

 

Ця важлива подія була присвячена обговоренню наукових та науково-освітніх проєктів, пов’язаних із воєнною тематикою, а також повоєнною відбудовою України.

 

Захід був організований службою віцепрезидентки з науково-навчальних студій з метою інформування могилянської спільноти про важливі проєкти колег та колежанок в умовах повномасштабного російського вторгнення, а також обговорення актуальних питань сьогодення країни.

 

Головував на круглому столі президент НаУКМА Сергій Квіт.

 

 

 

З актуальними доповідями про дослідження впливу війни на навколишнє середовище виступили завідувач кафедри екології Віктор Карамушка«Проєкти кафедри екології як реакція на довкільні виклики України в умовах війни», а також керівниця Центру досліджень екосистем, змін клімату та сталого розвитку Ірина Вишенська і кандидатка біологічних наук Юлія Спінова — темою їхньої спільної доповіді було «Дослідження з наслідків впливу війни на природні екосистеми».

 

Про активну науково-дипломатичну діяльність науковців Могилянки розповів голова правління Школи політичної аналітики НаУКМА, професор Олексій Гарань у своїй доповіді «Україна і Глобальний Південь». До обговорення цього питання долучився директор Центру Європейських гуманітарних досліджень НаУКМА Костянтин Сігов, який поділився враженнями про «Український тиждень» в Університеті Париж 8, в якому брала участь делегація НаУКМА.

 

Керівниця напряму аналітики з питань національної безпеки Києво-Могилянської бізнес-школи Роксолана Свинчук розповіла про створення та функціонування трьох навчальних програм, орієнтованих на формування лідерів, які визначатимуть успішне майбутнє України та нову роль нашої країни у світі.

 

З доповіддю «Технології на війні» виступив декан факультету інформатики Андрій Глибовець. Він розповів про активну роботу факультету в напрямку кібербезпеки та створення дронів.

 

Проєкт факультету економічних наук «Клієнтська аналітика для закладів вищої освіти: кейс мобільності студентів в умовах війни» представили професорка Ніна Чала і завідувачка кафедри маркетингу та управління бізнесом Катерина Пічик.

 

Також під час заходу було представлено книгу «Актори в битві за Україну: воїни, волонтери, благодійники» — з нею учасників круглого столу познайомила одна з співавторок, керівниця Центру кінематографічних студій Лариса Брюховецька.

 

Директорка Школи політичної аналітики НаУКМА Анна Осипчук представила доповідь «Соціальний та міжнародний виміри російсько-української війни».

 

На завершення круглого столу виступила керівниця Центру дослідження геноциду та прав людини Мирослава Антонович з доповіддю «Геноциди Росії проти Української нації».

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна