• «Kyiv-Mohyla Law and Politics Journal»
  • Наукові школи
  • Kyiv-Mohyla Humanities Journal

Співробітники

Загальна інформація

Новини

Співробітники

Публікації

Конференції

Науково-організаційна та викладацька діяльність

Школа Конфуція

 

Таїсія Михайлівна Сидорчук,
керівник Центру, кандидат історичних наук, старший викладач магістерської програми «юдаїка» в НаУКМА

Закінчила історико-теоретичний факультет Львівської державної консерваторії ім. М. Лисенка, аспірантуру історичного факультету Національного університету імені Т. Шевченка, докторантуру Державної академії керівних кадрів освіти при Академії педагогічних наук України. 1995 року захистила кандидатську дисертацію на тему «Наукова та культурно-освітня діяльність української еміграції в Австрії (1919–1925 рр.)» (офіційний опонент: академік О.Пріцак). Автор понад 50 наукових праць, які опубліковані у фахових вітчизняних і зарубіжних виданнях, має значний досвід наукової роботи в архівних, наукових і музейних установах України, Росії, Австрії, Німеччини, Чехії, Японії, Ізраїлю, зокрема в рамках міжнародних наукових програм.

Сфера наукових інтересів: історія української науки та культури у ХХ ст., матеріальна та духовна культура євреїв України, архівознавство, музеєзнавство, джерелознавство.

е-пошта:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Олег Борисович Бубенок,

старший науковий співробітник, доктор історичних наук, завідувач відділу Євразійського степу Інституту сходознавства ім. А.Ю.Кримського НАН України, професор, лауреат премії ім.А.Ю.Кримського НАН України (2000 р.).

Закінчив  історичний факультет Харківського державного університету ім. В.Н.Каразіна (1985 р.), навчався в аспірантурі Інституту етнології та антропології ім. М.М.Миклухо-Маклая РАН (1991-1994 рр.). У 1995 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Ясси південноруських степів (палеоетнографічне дослідження)», у 2006 р.  - докторську дисертацію на тему «Алани-аси у складі середньовічних етнополітичних обєднань Євразійського степу». З 1991 р., з часу створення О.Пріцаком  Інституту сходознавства ім.А.Ю.Кримського НАН України, працює в цьому  Інституті. Автор понад 100 публікацій у накових виданнях України, Росії, Болгарії, Ірану, Туреччини, Швеції, Туркменістану, а також двох монографій -  «Яссы  и бродники в степях Восточной Европы (VI - начало VIII вв.) /Відп.ред. О.Пріцак. – К., 1997. – 224 с. та «Аланы-асы в Золотой Орде  (XIII-XV вв.)». – К., 2004. – 324 с.

Сфера наукових інтересів: етнічна та політична історія Євразійського степу, кавказознавство.

 

Юрій Миколайович Кочубей,

кандидат філологічний наук, доцент, провідний науковий співробітник Інституту сходознавства ім. А.Ю.Кримського НАН України, член НТШ (Європа), Societé asiatique (Париж), член Спілки письменників України (1981)., лауреат премії ім. А. Кримського НАНУ (2002), Надзвичайний і Повноважний Посол України, Почесний доктор Дипломатичної академії України при МЗС України (2007).

Закінчив факультет міжнародних відносин Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка (1955), де вивчав арабську мову у випускника Київської духовної академії Т.Кезми. З 1963 по 1997 рр. на дипломатичній роботі в ООН, ЮНЕСКО, у Французькій республіці. З 1997 р. - доцент кафедри дипломатичної та консульської служби Дипломатичної академії України при МЗС України, науковий співробітник Інституту сходознавства ім. А.Ю.Кримського НАН України. Учасник 29, 35, 37, 38 конгресів  International Congress of Asian and North African Studies, VII Загальнопольської арабістичної конференції (м. Лодзь), Сходознавчих читань А. Кримського, І і ІІ конференцій пам’яті Омеляна Пріцака та ін.
Автор біля 100 друкованих праць з питань геополітики, проблем Близького і Середнього Сходу, Кавказу, Центральної Азії, історії українського сходознавства.

Сфера науковий інтересів: арабістика, культура кримських татар і караїмів, культурні взаємовідносини України з країнами Близького і Середнього Сходу, історія українського сходознавства.

 

Володимир Арнольдович Потульницький,

провідний науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С.Грушевського НАН України, кандидат філософських наук, доктор історичних наук, професор.

Закінчив історичний факультет Львівського державного університету ім. Івана Франка, докторантуру історичного факультету Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка. У 1984 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Політична культура творчої особистості», у 1992 р. – докторську дисертацію на тему «Концепції державності в українській зарубіжній історико-політичній науці» (офіційний опонент: академік О.Пріцак). Стажувався у Гарвардському, Празькому, Віденському, Кельнському, Хоккайдському, Єрусалимському університетах. У 1992-1994 рр. – учасник науково-методологічного семінару, створеного  О.Пріцаком на історичному факультеті Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка.  Науковий стипендіат низки міжнародних наукових інституцій, зокрема Фундації О. фон Гумбольдта (Кельн, Німеччина, 1994-1996 рр.), Міністерства освіти Японії (Хоккайдо, 1997-1998 рр.), Єврейської меморіальної фундації (Єрусалим, Ізраїль, 2000 р.). Автор біля 200 наукових праць у фахових вітчизняних та зарубіжних виданнях, а також 5 монографій: Історія української політології (Київ, 1992),Теорія української політології. (Київ, 1993), Нариси з української політології (1819–1991). ( Київ, 1994), Україна і всесвітня історія. Історіософія світової та української  історії 17–20 століть (Київ, 2002), Дипломатія Павла Скоропадського. Військово–дипломатичні стосунки гетьмана з острівними монархіями у 1926–1943 рр. (Харків, 2014).

Сфера наукових зацікавлень: політична та історична думка, історіософіяісторіографія, інтелектуальна історія Росії, України, Східної Європи, проблеми всесвітньої історії з урахуванням історії України.

е-пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  

 

Ферхад Ґардашкан Оглу Туранли,

кандидат історичних наук, доцент  кафедри загального і слов’янського мовознавства факультету гуманітарних наук Національного університету “Києво-Могилянська академія”, завідувач кафедри сходознавства  Інституту філології та масових комунікацій Відкритого міжнародного університету розвитку людини “Україна”.

Закінчив історичний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту імені Василя Стефаника (1992). У 1997 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Українсько-кримські міждержавні відносини у середині  XVII століття (за тюркськими історичними джерелами)”. Автор праці: Тюркські джерела до історії України. – К.: Видавництво Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, 2010. – 368 с., а також низки статей у фахових вітчизняних та зарубіжних наукових виданнях.

Сфера науковий інтересів: археографія, джерелознавство, етнолінгвістика, суфійська філософія.

 

Віталій Віталійович Черноіваненко,

кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія.

 

Закінчив історичний факультет Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова і кафедру історії Національного університету «Києво-Могилянська академія». Доцент кафедри історії НаУКМА, де викладає на бакалаврській («Історія стародавнього Сходу», «Історія Держави Ізраїль») і магістерській («Вступ до юдаїки», «Історія юдаїзму», «Єврейсько-християнські взаємини», «Історія сіонізму і Держави Ізраїль») програмах. Також викладає на Міждисциплінарній сертифікатній програмі з юдаїки в НаУКМА.

 

У 2012 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Рукописи Мертвого моря та ідентифікація Кумрану: історіографія», а 2014 р. у видавництві «Дух і літера» опублікував із цієї теми монографію, яка за підсумками конкурсу Всеукраїнського рейтингу «Книжка року» посіла 7-ме місце в номінації «Дослідження / документи». У 2012 р. організовував першу в Україні магістерську програму з юдаїки. Того ж року заснував академічний щорічник «Judaica Ukrainica». У 2015 р. став засновником і першим президентом Української асоціації юдаїки. Наразі працює над докторською дисертацією на тему «Еротичні мотиви в біблійній літературі».

 

Тричі стажувався в Єврейському університеті в Єрусалимі (2008, 2009, 2015). Автор наукових праць українською, російською, англійською та французькою. Брав участь у наукових і навчальних форумах в Україні, Росії, Латвії, Естонії, Польщі, Канаді, Ізраїлі та Уругваї.

 

Електронна адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна