Рекомендації щодо онлайн презентацій (виступів, захисту проектів, курсових та дипломних робіт) від викладачки і керівниці Центру забезпечення якості освіти НаУКМА Ольги Бершадської

Всі поради зібрані з практичного досвіду під час кількох тижнів онлайн викладання курсу з публічного мовлення в НаУКМА

 

Презентація своєї роботи в аудиторії є досить хвилюючим досвідом. Що вже казати, якщо це доводиться робити в незвичних умовах. Нижче ви знайдете рекомендації, які стануть в нагоді і викладачам, і студентам.

 

ЗВУК – це пріоритет. Може бути погане зображення, або навіть не бути його взагалі, але якщо вас погано чути, ваш виступ вже не порятувати. Що може допомогти:

  • Якщо звук погіршився через поганий зв’язок, вимкніть камеру. Краще пожертвувати зображенням, ніж вашим голосом;
  • Щоб не було луни від вашого голосу, скористайтесь навушниками та попросіть колег вимкнути мікрофони;
  • Незалежно від того, користуєтесь ви мікрофоном на навушниках чи на ноутбуці, прослідкуйте, щоб поруч не було паперів з вашою презентацією, бо шурхіт буде гучнішим за ваш голос;
  • Запитайте на початку виступу та в разі сумнівів, чи добре вас чути. Адже може бути, що ви говорите в пустоту.

 

ЗОБРАЖЕННЯ не може не впливати на враження від вашого виступу. Зверніть увагу на наступні деталі:

  • Камера. Зверніть увагу, де розміщена камера. Краще, якщо ви дивитесь в неї або в тому ж напрямку. Це забезпечує відчуття зорового контакту.
  • Де сидіти. Деякі презентери встають і відходять від камери, щоб виступати стоячи. З одного боку, це дає вам свободу жестів. Але це можна робити, лише якщо ви впевнені, що якість звуку не постраждає (бо звук- пріоритет).
  • Одяг має відповідати приводу. Хочемо ми того чи ні, але ті, хто нас бачить підсвідомо сприймають нас і по одягу також.
  • Жести, допомагають нам висловити думку. Але є такі, як наприклад, часте поправляння волосся, які можуть відволікати. Окремо слід згадати про офісні стільці, що крутяться. Якщо ви сидите на такому, зафіксуйте його хоча б на час виступу, щоб не крутится, не помічаючи цього.

 

ТАЙМІНГ – не обговорюється. Його потрібно дотримуватись, бо онлайн зустрічі, як правило, мають порядок денний та обмежений час. Якщо ви не впевнені, скільки часу маєте, варто перепитати. Вам також може допомогти наступне:

  • Розмістити віджет годинника на екрані ноутбуку
  • Під час підготовки, перевірте, скільки часу займає ваш виступ.
  • Будьте готові відмовитись від частини виступу, адже буває різне: можуть бути перебої зі зв’язком чи ще якість технічні моменти. Коли готуєтесь, виділіть, що є ключовим у вашому виступі, а від чого в разі цейтноту, можна відмовитись (особливо у вступі та в заключній частині).

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна