• Kyiv-Mohyla Humanities Journal
  • Наукові школи
  • «Kyiv-Mohyla Law and Politics Journal»

Грабовський Сергій. Відродження української філософії в УРСР (1960–1980 рр.). Нотатки «включеного спостерігача» / Сергій Грабовський. – К. : НаУКМА, 2014. – 80 с.

grabovsky

grabovsky

У брошурі розглядаються складні, суперечливі, а часом і парадоксальні процеси відродження української філософії в УРСР 1960-1980 років.

 

Автор, який є професійним філософом і зростав у колі «шістдесятників», будучи з дитинства та юності знайомим з багатьма знаковими постатями з-поміж них, виступає в описанні тодішніх загальнокультурних та філософських сюжетів з позиції «включеного спостерігача». У брошурі йдеться про загальну логіку подолання ортодоксального сталінського діамату зусиллями як Київської філософської школи, до якої входили представники інституціолізованої філософії, так і зусиллями дисидентського кола, чиї тексти поширювалися у Самвидаві. Автор обстоює й аргументує концептуальну ідею про засадничу європейськість усіх напрямів відроджуваної української філософії 1960-1980-х років та про підготовку у ті часи підґрунтя вільного розвитку академічної та позаакадемічної філософської думки в незалежній Україні.


© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна