• Наукові школи
  • Kyiv-Mohyla Humanities Journal
  • «Kyiv-Mohyla Law and Politics Journal»

Лук’яненко І. Г., Насаченко М. Ю. Етапи побудови узагальненої макроекономічної симультативної моделі української економіки з урахуванням рівня тінізації: Інструктивні матеріали. – Київ : НаУКМА, 2019. – 116 с.

Lukyanenko posibnyk

Lukyanenko posibnyk

ISBN 978-617-7668-13-7

 

Практичний посібник присвячено методологічним засадам і практичним аспектам побудови макромоделей на основі системи симультативних рівнянь, а також детальному аналізу особ­ливостей проведення експрес-діагностування значущості основних взаємозв’язків між ключо­вими макроекономічними індикаторами; тестуванню коректності різних теоретичних припущень і гіпотез на основі реальних даних, їх зіставленню із наявними економічними трендами; проведенню сценарного аналізу впливу різноманітних регуляторних рішень на економічне зростання та фінансову стабільність, а також особливостям розробки прогнозів в умовах обмеженості статистичної інформації.

 

На прикладі розробленої агрегованої симультативної макро­економічної моделі української економіки проілюстровано основні етапи реалізації, діагностування та практичного застосування симультативних макроекономічних моделей за допомогою економетричного пакета EViews. Розроблена макромодель є компактною та функціональною, не потребує для своєї практичної реалізації значної статистичної бази, що значно підвищує її цінність для застосування у навчальному процесі, а також відкриває широкий простір студентам, аспірантам, науковцям і фахівцям для подальших креативних пошуків, ускладнення та модифікації розробленої базової версії макромоделі та варіантів її практичного застосування.

 

Практичний посібник розраховано на студентів, аспірантів і викладачів вищих навчальних закладів, а також широке коло науковців, фахівців і практиків, які спеціалізуються на моделюванні та аналізі фінансових та соціально-економічних систем і процесів.

 

УДК 330.52:519.8

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна