• «Kyiv-Mohyla Law and Politics Journal»
  • Kyiv-Mohyla Humanities Journal
  • Наукові школи

Фінансова політика в умовах тінізації та дисбалансів на ринку праці: методологія та інструментарій : монографія / за ред. І. Г. Лук’яненко. – Київ : НаУКМА, 2020. – 443 с.

Finance politics 2020

Finance politics 2020

ISBN 978-617-7668-16-8

 

Монографію присвячено розробленню теоретико-методологічного забезпечення та сучасного економіко-математичного інструментарію формування середньо- та довгострокової фінансової політики, спрямованої на зменшення соціально-економічних ризиків у суспільстві, відновлення економічного зростання, підвищення конкурентоспроможності та фінансової стабільності української економіки шляхом збалансування інструментів фіскальної, монетарної та соціально-економічної політики з урахуванням тенденцій розвитку ринку праці, міграційних процесів та визначених пріоритетних напрямів детінізації.

 

Розроблений комплекс взаємодоповнювальних оригінальних динамічних економіко-математичних моделей різного рівня агрегації з урахуванням ринку праці та тіньового сектору економіки відрізняється взаємоузгодженістю, системністю, універсальністю та може бути використаний як для прогнозування нелінійної динаміки окремих фінансових та соціально-економічних процесів, так і для оцінки чутливості економічної системи до змін кон’юнктури тіньового ринку та ринку праці, а також проведення багатоваріантного сценарного аналізу визначення основних заходів фінансової політики щодо стабілізації української економіки, зменшення дисбалансів на ринку праці, відпливу людського капіталу, зменшення тіньового сектору, підвищення конкурентоспроможності української економіки та відновлення темпів економічного зростання. Результати дослідження можуть бути використані для подальшого вирішення й інших стратегічно важливих теоретичних та практичних проблем, зокрема пов’язаних з оцінкою ефективності міжнародної інтеграції; визначенням механізмів управління державним боргом; розробленням карти стійкості зовнішнього сектору економіки України; оцінкою частки її тіньового сектору та визначенням заходів, спрямованих на детінізацію української економіки тощо.

 

Для широкого кола науковців, фахівців-практиків, державних службовців, викладачів, аспірантів, студентів економічних спеціальностей та всіх, хто цікавиться проблемами розроблення та практичного застосування сучасного економіко-математичного інструментарію для підтримки прийняття фінансових рішень, оцінювання ефективності державних соціально-економічних реформ та заходів, а також формування фінансової та соціально-економічної політики в умовах інституційних перетворень.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна