Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Відкритий лист про Голодомор 1932–33 років

Дата публікації: 20.10.2008, 15:07

Звернення професора кафедри політології НаУКМА Олексія Гараня до послів Росії та Ізраїлю (газета “День”, 3 жовтня 2008 року)

Згідно з документами ООН, геноцид може бути не тільки етнічним

Відкритий лист професора кафедри політології НаУКМА, доктора історичних наук Олексія Гараня шановним послам Росії та Ізраїлю, опублікований у газеті “День” 3 жовтня 2008 (№177).
Представництво України при ЄС попросило пана Гараня перекласти лист англійською мовою і розіслало його в Європарламенті. Англійську версію листа можна знайти на сторінці новин англомовного сайту НаУКМА

Ваші Вельможності!

Основна аргументація тих, хто не хоче визнавати Голодомор геноцидом, пов’язана з тим, що постраждали не тільки етнічні українці, а й представники інших національних меншин, які живуть у селі. Адже сучасне розуміння “народу», “нації» саме і включає не тільки етнічну більшість, але й представників інших етносів, котрі живуть на цій території. Таким чином, це справді був “геноцид українського народу» в широкому розумінні цього слова. При цьому удару було завдано по селянству (цілковиту більшість якого складали етнічні українці). Однак ми чуємо й інший аргумент: адже у містах голоду не було, та й селянство не все знищили, а значить — і геноциду не було.

Два роки тому мені довелося аналізувати ці аргументи в “Українській Правді», але вони повторюються, в тому числі й на високому рівні. “Ізраїль не може визнати Голодомор актом етнічного геноциду», — під таким заголовком вийшло інтерв’ю посла Ізраїлю “Дзеркалу тижня» (№ 36). І далі: “Ізраїль визнає актом геноциду те, що визнано міжнародним правом. А саме: геноцидом вважається знищення за етнічною приналежністю”. Дійсно, це звужене трактування того, що в сучасному міжнародному праві мається на увазі під геноцидом.

Почнімо з визначення Конвенції ООН 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього: під геноцидом маються на увазі такі дії, що здійснюються з наміром знищити, повністю або частково, яку-небудь національну, етнічну, расову або релігійну групу як таку:

а) вбивство членів такої групи;

b) спричинення серйозних тілесних ушкоджень або розумових розладів членам такої групи;

с) навмисне створення для якої-небудь групи таких життєвих умов, які розраховані на повне або часткове її фізичне знищення;

d) заходи, розраховані на запобігання дітонародженню в середовищі такої групи;

e) насильна передача дітей з однієї людської групи в іншу”.

Уважно читаючи процитовану вище статтю 2, бачимо, що насправді для визнання Голодомору геноцидом нема юридичного значення, чи був він спрямований проти всього українського народу (хоча зрозуміло, що це було частиною мети), чи проти його частини — українського селянства. Адже пункт третій чітко говорить про “навмисне створення для будь-якої групи таких життєвих умов, які розраховані на її повне або часткове фізичне знищення”.

Що значить “життєві умови” у викладі міжнародних юристів? У Доповіді підготовчої комісії для Міжнародного Кримінального Суду від 6 липня 2000 року сказано: “Термін “життєві умови” може включати, але не обмежуватися, навмисне позбавлення ресурсів, незамінних для виживання, таких, як їжа або медичні послуги, або систематичне виселення з приміщень”. Також підкреслюється: “Важливою є фраза “повне або часткове”. Знищення лише частини групи (наприклад, її проінформованих членів або таких, які мешкають в одному регіоні) також є геноцидом”. (The phrase “in whole or in part” is important. Destruction of only part of a group (such as its educated members, or members living in one region) is also genocide.) Таким чином, геноцидом є і знищення за класовою, соціальною ознакою.

То чому ж раптом у Конвенції проводиться різниця між національною й етнічною ознакою? Роз’яснення надані на тому ж таки сайті. “Національна група включає групу індивідів, чия ідентичність визначається їхнім спільним громадянством або країною походження, на відміну від “етнічної групи”, для якої ідентичність визначається “спільними культурними традиціями, мовою або спадщиною”. (A national group means a set of individuals whose identity is defined by a common country of nationality or national origin”; “An ethnical group is a set of individuals whose identity is defined by common cultural traditions, language or heritage.)

Дійсно, в романо-германських мовах слово “nation” частіше має значення “народ, громадянська нація”, ніж “нація” в етнічному значенні. Виходячи з першого визначення, можна говорити про геноцид українського народу, який включає і представників інших етносів, які постраждали від голодомору.

Визнання цього буде актом історичної справедливості та слугуватиме тому, щоб подібне не повторювалося у жодному регіоні світу.

З повагою Олексій ГАРАНЬ,

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна