Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

«Проблема біорізноманітності: аспект освіти та обізнаності»

Дата публікації: 24.10.2008, 17:34

17 жовтня 2008 року в Національному університеті „Києво-Могилянська академія” відбувся науково-практичний семінар

17 жовтня 2008 року в Національному університеті „Києво-Могилянська академія” відбувся науково-практичний семінар на тему «Проблема біорізноманітності: аспект освіти та обізнаності». 

Почесними гостями семінару були: Мейвес Браувер, Радник з питань сільського господарства, природи та якості харчових продуктів, Оксана Тарасова, Радник Міністра охорони навколишнього природного середовища, Радник Голови Комітету ВРУ з питань екополітики, Ярослав Мовчан, лауреат Державної премії України в галузі науки та техніки, Володимир Моренець, Віце-президент з навчально-наукових студій НаУКМА, Світлана Фіцайло, Головний спеціаліст МОН України та Ігор Ємельянов, Член-кореспондент НАН України. 

Під час семінару були обговорені такі важливі питання, як: значення біорізноманіття для виживання людства (Ярослав Мовчан), проблеми розвитку біорізноманіття в часі та просторі (Сергій Мосякін, заввідділом систематики та флористики судинних рослин Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України), були зазначені основні напрямки наукових досліджень в галузі біорізноманіття та розглянуто питання ролі освіти у призупиненні темпів втрати біорізноманіття (Алла Безусько, науковий керівник Центру збереження біорізноманіття НаУКМА). 

Особливу увагу було приділено питанню обізнаності школярів та студентів з проблемою біорізноманіття та необхідності його збереження. Було представлено аналіз анкет-опитувальників школярів та студентів різних вищих навчальних закладів та факультетів (Надія Мосякіна, Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, та Тетяна Вінніченко-Кондакова, кафедра екології Національного авіаційного університету). 

Учасники семінару, серед них і студенти, взяли участь у загальній дискусії щодо розвитку освітніх програм різного рівня для досягнення мети – підвищення рівня обізнаності молоді з проблеми збереження біорізноманіття в Україні та світі. За результатами семінару було прийнято резолюцію. 
         
         
Довідка. Проблема збереження ландшафтного і біотичного розмаїття залишається сьогодні однією з найбільш актуальних у світі. Вона піднімається на багатьох саммітах та зустрічах. Україна, як європейська держава, також взяла на себе зобов’язання перед світовою спільнотою та зробила певні кроки у напрямку збереження біоти в Україні. Зокрема, в 1992 році була підписана «Конвенція про збереження біорізноманіття», згодом був прийнятий Закон України про її ратифікацію. В 1995 році Україна стала Стороною Конвенції.

        
        

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна