Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Презентація видань шістдесятника Зиновія Павловича Антонюка

Дата публікації: 06.11.2008, 12:18

відбудеться 10 листопада в Бібліотеці ім. Тетяни та Омеляна Антоновичів

10 листопада о 17:30 в Бібліотеці імені Тетяни та Омеляна Антоновичів Національного університету «Києво-Могилянська академія» відбудеться презентація двох видань одного автора – Зиновія Павловича Антонюка. Постать цього унікального мислителя та подвижника посідає особливе місце в українській суспільній свідомості.

Книжки «Рефлексії ідентичності» та «Конспект самоусвідомлення» розмежовує понад 40 років. «Рефлексії» написано останніми роками, «Конспект» – в середині 60-х років. Більшість його примірників загинула в КҐБ, дивом вцілів один. Поміж цими книжками були активне читання та розповсюдження самвидаву, дружба з Іваном Світличним, Василем Стусом, Веніаміном Кушніром, Валерієм Марченком та іншими шістдесятниками, арешт 13 січня 1972 року, сім років ув’язнення в таборі для особливо небезпечних державних злочинців (з них чотири – у страшній Володимирській в’язниці за передачу інформації про становище в’язнів за кордон) і три роки заслання, поневіряння в пошуках роботи, рік позбавлення волі за «неробство».

З 1990 року Зиновій Антонюк активно займається правозахистом, випускає журнал «Права людини в Україні», пише фундаментальні статті про засади правозахисту, взаємини правозахисників і держави, міжнаціональні та міжконфесійні відносини, перекладає Душпастирську Конституцію Римо-Католицької Церкви 1966 року, пише спогади про Світличного та Марченка…

Обидві книжки єднає спроба усвідомлення себе як українця через важливі особистісні моменти й паралельне осмислення подій українського буття, нестримний пошук власної ідентичності, і водночас – повна відсутність лукавства, абсолютна безстрашність й інтелектуальна чесність у пошуках істини.

Книжки підготували та видали Харківська правозахисна група та видавництво «Дух і Літера».

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна