Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

«Literatura. Peru. 2008»

Дата публікації: 02.12.2008, 16:29

Наприкінці листопада відбувся Міжнародний літературознавчий конгрес «Literatura.Peru.2008». До участі в конгресі був запрошений магістрант НаУКМА Дмитро Дроздовський

З 24 до 26 листопада в Перу (м. Ліма) проходив Міжнародний літературознавчий конгрес «Literatura. Peru. 2008» (II Congreso Internacional de Estudiantes de Literatura  — CONELIT 2008), на якому взяли участі молоді дослідники історії, теорії літератури та компаративістики з різних країн світу. Щорічно ця конференція проходить за сприяння трьох університетів — Університету Сан-Маркос, Католицького Університету та Національного університету Федеріко Віллареаль під загальним патронатом Єльського університету (США), в якому традиційно проходять пленарні засідання цього Конгресу.

Одним із учасників цьогорічного конгресу став Дмитро Дроздовський (МП-1 «Філологія. Теорія, історія літератури та компаративістика»), який виступив із науковою доповіддю «Literary image as a multifaceted system: From Text to Archetype, or Imagery of the Colonel in One Hundred Years of Solitude by G. Garcia Marquez». За підсумками Конгресу в травні 2009 року планується видати збірник наукових матеріалів. Всі учасники, які взяли участь у Конгресі, пройшли жорсткий відбір, адже кожну доповідь, представлену на конференції, рецензували троє професорів із американських університетів.
     
Однією з домінантних тем, представлених на конгресі, була тема пошуку перуанської ідентичності (перуанідаду) в контексті літературних пошуків, які на початку ХХ сторіччя представили перуанські митці. Проблема національної мови в Перу є вкрай важливою й досі. На початку ХХ сторіччя саме мова була наріжним каменем під час численних інтелектуальних дискусій. Як відомо, в Україні проблема функціонування української мови на територіях, які довгий час перебували в колоніальному становищі імперії, також актуальна. Як бути в тій ситуації, коли один сегмент України прагне відчуження, духовного забуття, не усвідомлюючи, що відчуження від української мови — тотальна ознака історичного апокаліпсису України. В Перу на початку минулого століття мова поставала першою проблемою, яка потребувала термінового розв’язання, і тоді до справи взялися філософи, які розробили інтелектуальну основу і критерії національної мови Латинської Америки.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна