Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Як залишити «зону ненависті»

Дата публікації: 09.12.2008, 12:31

У газеті «День» (№224, 9 грудня 2008) надруковано статтю Ігоря СЮНДЮКОВА «Як залишити «зону ненависті», в якій ідеться про гострі суспільнозначущі питання, порушені на Міжнародній конференції «Геополітика, примирення та пам’ять»

У свіжому числі газети «День» (№224, вівторок, 9 грудня 2008) надруковано статтю Ігоря СЮНДЮКОВА «Як залишити «зону ненависті», в якій ідеться про гострі суспільнозначущі питання, порушені на Міжнародній конференції «Геополітика, примирення та пам’ять», що працювала з 4 по 6 грудня ц. р. в НаУКМА. Важливо відзначити, що проблеми, порушені на конференції, мали значний суспільний резонанс.

«Отже, майбутнє (будь-яке!) є можливим лише в тому разі, коли буде реалізована сучасна європейська політика примирення, що її, дещо спрощуючи, можна передати словами: «Більше ніколи!» (ніколи — геноциду, нетерпимості, ненависті, агресії). Україні, яка тільки-но ще розпочала надважкий, проте абсолютно безальтернативний процес входження до європейського багатовимірного простору, зокрема, і духовного (це, будьмо відверті, справа не кількох років, а, можливо, десятиліть), вкрай необхідно стати активним й повноправним учасником загальноєвропейської політики примирення. А ця політика, в свою чергу, грунтується на «реконструкції» на сучасних гуманістичних засадах національної історичної пам’яті кожної з держав Старого Світу, відмові від застарілих конфліктів, поділів та ворогувань минулого задля нового прочитання відомих, здавалося б, фактів історії і задля виходу з вибухонебезпечної системи координат «ворог-друг» («свій-чужий»).

Саме це і було основним предметом обговорення учасників Міжнародної конференції «Геополітика, примирення та пам’ять», що працювала з 4 по 6 грудня ц. р. в столиці України. Партнером цього заходу була газета «День», а співорганізаторами — посольства Польщі та Франції в Україні, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Французький культурний центр в Києві та Інститут соціальних наук у політиці Національного центру наукових досліджень (Париж).

Відкриваючи захід, почесний президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький наголосив: навряд чи комусь треба доводити, наскільки важливою є проблема, що винесена на обговорення. Адже десятиліттями громадян колишнього «непорушного» Союзу виховували у дусі войовничої нетерпимості до інших, «чужих» поглядів — мовляв, хто не з нами, той проти нас, той ворог. Теоретично зараз легко засудити такий підхід, але на практиці ми часто підсвідомо живемо у зоні цієї ненависті. Ми прагнемо агресивним, «переможним» чином «переконати» опонента (читай — побороти його), проте дуже й дуже рідко намагаємось почути один одного, а то і просто нездатні до цього. Але ж примирення, зауважив В’ячеслав Брюховецький, передбачає саме зміну позицій (докорінну або, як мінімум, часткову) всіх учасників відповідного діалогу. І тому можна сказати, що метою зібрання, де представлені науковці багатьох країн Європи (Франції, Польщі, України, Росії та інших), є не ревізія історії, але наполегливий пошук історичної правди, маючи при цьому на увазі чудову думку класика: наша позиція зовсім не обов’язково є істинною тільки тому, що вона наша!».

Повну версію статті читайте на сайті газети "День": http://www.day.kiev.ua/258233/

Дякуємо нашим колегам із газети "День" за висвітлення роботи конференції «Геополітика, примирення та пам’ять», що і справді набула міжнародного значення.

Прес-центр НаУКМА

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна