Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Юрій Шевельов «Вибрані праці»

Дата публікації: 19.12.2008, 10:57

22 грудня в НаУКМА відбудеться презентація двотомного видання Юрія Шевельова «Вибрані праці» (І. Мовознавство. ІІ. Літературознавство.)

Презентація двотомного видання Юрія Шевельова «Вибрані праці» до 100-річчя від дня народження:
Книга І. Мовознавство. Упорядник Лариса Масенко.
Книга ІІ. Літературознавство. Упорядник Іван Дзюба.

22 грудня (понеділок) о 17:00 в Конґреґаційній залі Національного університету «Києво-Могилянська академія»
(Староакадемічний корпус НаУКМА, вул. Сковороди, 2.)

Книга І. Мовознавство. Перша книга «Вибраних праць» Юрія Шевельова представляє доробок ученого в різних галузях мовознавства. Сюди ввійшла його класична праця «Українська мова в першій половині двадцятого століття (1900–1941). Стан і статус», полемічна розвідка «Так нас навчали правильних проізношеній», в якій Ю. Шевельов спростовує деякі псевдонаукові концепції радянських лінгвістів, статті, що висвітлюють погляди вченого на актуальні правописні й лексикографічні проблеми. Кілька розвідок Ю. Шевельова, вміщених у збірнику, присвячено історичним питанням походження й розвитку української мови.

Книга ІІ. Літературознавство. У другій книзі вміщено історико-літературні розвідки та есеї, що дають уявлення про діапазон його інтересів та глибину інтерпретації явищ української літератури, живопису, театру. Читача не залишать байдужим і пристрасний пошук наукової істини, і блиск ерудиції, і артистизм вислову. Читання Шевельова-Шереха і захоплює, і навчає.

Юрій Шевельов – одна з найвидатніших постатей української науки і культури ХХ століття. Він – автор фундаментальних мовознавчих досліджень, численних розвідок з історії української літератури, есеїв, літературно-критичних та полемічних статей з актуальних проблем національного буття. Змушений залишити батьківщину в роки Другої світової війни, він зробив блискучу наукову кар’єру мовознавця-славіста в престижних університетах Заходу, але ніколи не полишав своєю думкою Україну. Вона була в центрі його інтелектуального світу. Але на Батьківщині ім’я його було заборонене, величезний і різноманітний доробок невідомий. Тільки із здобуттям Україною державної незалежності з’являються видання його праць і потреба в них зростає.

Юрій Володимирович Шевельов є Почесним професором Національного університету «Києво-Могилянська академія», він прочитав інавґураційну лекцію «Чому общерусский язык, а не вібчоруська мова?» 1 вересня 1992 року для перших студентів академії.

До виступів запрошені:
д-р філол. наук, професор, почесний президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький;
академік НАН України, почесний професор НаУКМА Іван Дзюба;
канд. філос. наук, письменниця Оксана Забужко;
канд. філол. наук, старш. наук. співроб. Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, почесний доктор НаУКМА Михайлина Коцюбинська;
д-р філол. наук, професор НаУКМА Лариса Масенко;
член-кореспондент НАН України Василь Німчук;
д-р філол. наук, професор НаУКМА Володимир Панченко;
д-р філософії, літературознавець, публіцист Євген Сверстюк;
професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Людмила Ткач.
Головує академік НАН України, директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України Микола Жулинський.

Придбати книги можна у ВД «Києво-Могилянська академія». Вартість: том І. Мовознавство – 45 грн, том ІІ. Літературознавство – 55 грн.

За додатковою інформацією звертайтесь до Видавничого дому «Києво-Могилянська академія»:
8 (044) 417-59-56, тел./факс: 425-60-92;
електронна адреса:
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .
Контактна особа – Ірина Жодані, головний редактор.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна