Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Відкриття меморіальної дошки сербському історику та архімандриту Йовану Раїчу

Дата публікації: 18.02.2009, 09:36

16 лютого в НаУКМА відбулось урочисте відкриття меморіальної дошки сербському історику та архімандриту Йовану Раїчу, який у ХVIII ст. навчався в Києво-Могилянській академії

    16 лютого на вул. Волоській (6-й корпус НаУКМА) відбулось урочисте відкриття меморіальної дошки сербському історику та архімандриту Йовану Раїчу, який в 50-х роках ХVIII сторіччя навчався в Києво-Могилянській академії.

    На відкритті були присутні: Державний секретар Міністерства культури Республіки Сербія – Надіца Моміров, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Сербія - Горан Алексич і Президент НаУКМА – Сергій Квіт.

    Горан Алексич: «Йован Раїч не випадково опинився саме в Києві, духовному та науковому центрі православних слов’ян. В Києво-Могилянській академії Йован Раїч здобув блискучу освіту, що зробило його знаменитим теологом та відомим діячем сербського відродження. Орієнтуючись на Києво-Могилянську академію, він заснував богословську школу у себе на батьківщині. Віддаючи належне Києво-Могилянській академії, варто відзначити, що в XVIII-XIX ст. тут навчалось багато майбутніх світочів сербської науки і культури, варто згадати, що випускником академії був митрополит Михаїл – борець за грамотність сербів, Стефан Димитревіч – відомий історик, професор Белградського університету та багато інших знаменитих особистостей сербської історії».

    Сергій Квіт: «Цією акцією ми починаємо великий проект увічнення пам’яті видатних могилянців, до яких належить і Іван Раїч. Хочеться особливо підкреслити роль Києво-Могилянської академії в житті цієї людини. Тут він перейнявся духом свободи, «бацилою свободи» і поїхав додому не просто зі знаннями, а з особливим натхненням. І сьогодні Києво-Могилянська академія розповсюджує цю бацилу по Києву та по Україні, що є дуже важливим для нашої держави. Також хочеться відзначити тісну співпрацю з посольством Республіки Сербія, яке, до речі, знаходиться тут по сусідству, на вулиці Волоській. Хочу запросити всіх присутніх на наш наступний спільний захід, виставку відомого сербського художника Мілета Продановича, яка відбудеться 25-26 березня в Культурно-мистецькому центрі».

    Надіца Моміров: «Йован Раїч, використовуючи знання, здобуті в Києво-Могилянській академії, та в інших закордонних джерелах, написав багато томів літературних творів переважно патріотичного і просвітницького характеру, в яких прославляв успіхи сербських володарів у правлінні державою і веденні воєн. Ця подія є дуже важливою, і важливим є те, що вона відбулася саме сьогодні – в день Сербії. Цей захід показує наскільки пов’язані наше минуле, сучасність і майбутнє».

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна