Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

«Могилянська Книгарня»

Дата публікації: 06.04.2009, 12:12

2 квітня відбулося урочисте відкриття університетської книгарні

Національний університет «Києво-Могилянська академія» знаний у світі не тільки як один із кращих освітніх закладів України, а й завдяки своїй видавничій активності. За словами Президента НаУКМА Сергія Квіта, крім того, що сам університет виступає видавцем, на його території є ще 2 видавництва, з яких саме Видавничий дім «КМА» цього року святкує 5-літній ювілей відкриттям університетської книгарні. Затишна крамниця біля головної університетської брами; полиці, вщерть заповнені продукцією кращих вітчизняних видавництв; невелика книжкова виставка, присвячена 200-річному ювілею Миколи Гоголя, — такою 2 квітня «Могилянська Книгарня» зустріла своїх перших відвідувачів, серед яких були Валерій Шевчук, Дмитро Павличко, Оксана Забужко.

В «МК» представлена українська академічна книжка, видання класиків української літератури, сучасних письменників та перекладів світової літератури українською мовою. Окрім того, у книгарні можна придбати фотоальбоми, каталоги, подарункові видання, що відповідають високим художньо-естетичним та національно-патріотичним вимогам. Директором «МК» є Надія Павлюк, котра тривалий час працювала у книгарні «Сяйво», а згодом працювала менеджером з продажу книжок газети «День».

Українські письменники, котрі завітали до «МК», не приховували своєї радості щодо появи нової української книжкової оази в Києві. Оксана Забужко зізналася, що відкриття цієї книгарні – найкраща новина для неї у вітчизняному публічному просторі від початку нинішнього року, і висловила сподівання, що темп нарощування культурних м’язів, котрий поступово збільшувався протягом останніх років, не припиниться, навіть попри так звану «економічну кризу». Валерій Шевчук наголосив на тому, що ми й досі існуємо в умовах чужоземної агресії, зокрема, книжкової: «І в той час, коли Українська держава неможлива без людини української культури, вихованій на власній культурі та збагаченій культурами іноземними, така подія, як відкриття книгарні, не може не зворушувати».

В «МК» також можна придбати ті книжки Видавничого дому «Києво-Могилянська академія», що стали переможцями Х Всеукраїнського рейтингу «Книжка року-2008», а саме праця Сергія Кримського «Під сиґнатурою Софії»; чотирьохтомний збірник свідчень «Великий голод в Україні 1932–1933 років» та двотомник вибраних праць Юрія Шевельова. Директор Видавничого дому Віра Соловйова розповіла, що незабаром світ побачить ще один том літературознавчих праць Юрія Шевельова за редакцією Лариси Масенко і Оксана Забужко; збірник розсекречених архівів України про запровадження радянського режиму на західноукраїнських землях; книга «Українська повстанська армія і Армія Крайова» І. Ільюшина та ін.

Почесний Президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький пригадав, що на місці нової книгарні колись була охорона військового училища, а потім і охорона Академії, а нині «МК» стоятиме на варті української книжки. «Ця книгарня буде не лише місцем продажу книжок, а й новим культурним осередком, місцем проведення презентацій, автограф-сесій відомих письменників, зустрічей з провідними науковцями, круглих столів та дискусій на актуальні теми», - переконаний В’ячеслав Степанович. Першою такою подією в «МК» стане автограф-сесія лауреатки Шевченківської премії Марії Матіос, за планова на  29 квітня.
      

        
        Юлія Морозюк,
        студентка НаУКМА

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна