Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

До 90-річчя Омеляна Пріцака

Дата публікації: 06.04.2009, 13:00

7 квітня 2009 року о 12:00 у Меморіальному Кабінеті – бібліотеці Омеляна Пріцака Національного університету «Києво-Могилянська академія» відкривається виставка праць, присвячена 90-річчю видатного вченого

7 квітня 2009 р. виповнюється 90 років з дня народження Омеляна Пріцака (1919-2006), видатного українського історика та мовознавця, засновника Українського наукового інституту Гарвардського університету, іноземного члена Національної Академії наук України. Національний університет “Києво-Могилянська Академія”, який успадкував унікальну особисту наукову бібліотеку та архів професора О.Пріцака, у день ювілею відкриває виставку його праць, яка прагне повніше познайомити громадськість України з його творчістю.
 
Експозиція включає наукові праці, що з’явилися упродовж семидесяти років – від статей, які надрукували довоєнні львівські газети до посмертних видань. Проте задум виставки полягає не стільки в тому, аби проілюструвати кар’єру вченого (хоч вона сама по собі є напрочуд багатою та цікавою), скільки в тому, щоби показати шлях до його головної мети, сформульованої ще в студентські роки – осягнення історії України в руслі загальнолюдської історії.
 
Омелян Пріцак заради своєї мети присвятив себе вивченню мов та історії степової Євразії, в чому він став світовим авторитетом, досліджував Близький Схід та Візантію, ґрунтовно займався славістикою. Нарешті, перші два томи його основної праці – “Походження Русі” – сфокусовані на скандинавських джерелах. При тому, усі освоєні ним галузі наукового знання сполучалися силою його уяви та інтуїції в дослідженнях України, відкриваючи її як перехрестя євразійських шляхів та народів, арена змагання державних амбіцій, культур та ідей. Та попри виявлене розмаїття традицій та впливів Україна Омелян Пріцак відвів їй місце східного форпосту Європи.

Візія України, створена О.Пріцаком, є актуальною, співзвучною викликам, що стоять перед сучасним українським суспільством, не кажучи вже про українську гуманітаристику, яка переживає болісну постколоніальну трансформацію. Вона, може, й позбавляє романтики відповіді на питання “Хто ми?”, “Звідкіля ми?”, зате пропонує впевненість української нації, що твориться зараз, у гідному внеску її предків (хто б вони не були) у поступ людства та усуває підстави для етнічного, регіонального, культурного, релігійного відчуження. Таке бачення відповідає європейським прагненням українців, і виставка, таким чином, вказує на необхідне для виховання європейських цінностей наукове підґрунтя.

21-22 травня в НаУКМА відбуватиметься 2-га Міжнародна наукова конференція, присвячена пам’яті Омеляна Пріцака

Виставка триватиме до 30 травня 2009 року.
 
Адреса: м. Київ, вул. Волоська ,8/5, 4 корпус НаУКМА,
Меморіальний Кабінет-бібліотека О.Пріцака.
Вхід через Американську бібліотеку
Тел. 417- 31-13, e-mail: kizchenko@ ukma.kiev.ua

Виставка працює з 12.00 до 17.00, щоденно, крім суботи та неділі.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна