Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Новини від президента НаУКМА

Дата публікації: 07.05.2009, 15:43

Звіт про відрядження до США та Канади президента НаУКМА Сергія Квіта

Протягом свого відрядження до США і Канади з 7 квітня по 6 травня ц.р. я провів ряд важливих зустрічей з нашими донорами, українськими громадами, організаціями та рядом канадських університетів. Так, у США я відвідав два міста – Вашингтон і Нью-Йорк. Спочатку були дослідження в Kennan Institute над розвитком проекту університетської автономії. Кілька разів обговорював з Юрієм та Світланою Чопівськими деталі проекту «Музей української звитяги». Зустрів Великдень разом з ними у соборі Св. Андрія Первозванного у Вашингтоні. Узгодив подальші плани діяльності Києво-Могилянської фундації Америки з її керівником М.Фаріон та одним з найбільших активістів – колишнім послом США в Україні В.Міллером, який зараз завершує свою книгу про Україну. Відвідав редакції газет «Свобода» та «Ukrainian Weekly» і дав їм інтерв’ю. Провів переговори з Українською кредитною спілкою у Нью-Йорку та Українським Народним Союзом, розташованим у Нью-Джерсі. Узгодив разом з головою Українського Конгресового Комітету Америки Т.Галло принципи нашої співпраці щодо видання інтернет-версії журналу «Ukrainian Quarterly» у форматі pier-review journal.  

В останній день мого перебування у США у Посольстві України відбулася зустріч з послом О.Шамшуром, який виявився добре поінформованим про справи і позицію нашого університету. Моя подорож до Канади розпочалася з участі у конференції у The University of Western Ontario, присвяченою питанням сучасних українських медій. Подібний форум через кілька днів відбувся в University of Toronto. В обох конференціях взяли участь викладачі Могилянської школи журналістики, канадські та американські експерти. Організатор – професор The University of Western Ontario М.Дичок, викладачка НаУКМА у 1992-1993 рр. Мої наступні поїздки по Канаді були організовані за допомогою президента Канадсько-української фундації Б.Онищука, голови Товариства сприяння Києво-Могилянської Академії Я.Розумного, багатьох меценатів і друзів Могилянки. Серед них – професор КМБШ, University of Toronto та The University of Western Ontario В.Калимон, директор Осередку української культури та освіти Вінніпегу С. Качор та інші. 

Метою моєї поїздки були зустрічі з українськими громадами, фондрайзери у Торонто, Оттаві, Вінніпегу та Едмонтоні, а також переговори з керівництвом канадськими університетами. В University of Manitoba я виступив з доповіддю ”The Challenges of Post-Secondary Education in Ukraine after Independence”. Майже два тижні у Канаді були надзвичайно насиченими, в середньому по 3-4 заходи на день. Зустрівшись з президентами, а також з віце-президентами і деканами The University of Western Ontario, York University, University of Toronto, Carleton University, University of Ottawa, University of Manitoba, The University of Winnipeg, University of Alberta, Grant MacEwan College, я зрозумів, які великі перспективи співпраці ми маємо. Точніше, ми використовуємо не всі можливості, які відкриваються перед нами. Могилянка може поглибити стосунки щодо розвитку багатьох наших проектів, практично всіх напрямів науки та освіти. Включно з Докторською школою, бізнесом, журналістикою, правом, екологією, медициною, культурологією, англійською мовою, українознавством, хімією тощо. Союз Українських Студентів Канади, керівники якого невдовзі відвідають Могилянку, хоче співпрацювати з нашими студентськими організаціями.

Незабутньою була зустріч з видатним представником української громади в Канаді, політиком та юристом І.Яремком, якому вже виповнилося 90 років. Він добре поінформований про всі політичні процеси сучасної України, багато знає про НаУКМА, продовжує захоплюватися Помаранчевою революцією. Коли І.Яремко пригадав гасло «Разом нас багато, нас не подолати!», я розповів йому, що воно виникло ще перед Майданом, коли наші студенти після спроби міліції вдертися в Академію, оточили Могилянку щільним колом і, взявшись за руки, вперше скандували ці слова. Я також відвідав Канадський Інститут Українських студій в Едмонтоні і Торонто, разом з його директором З.Когутом підписав угоду про спільний видавничий проект з української історії. Зустрівся з українознавцями департаменту сучасних мов і культурних студій University of Alberta, співробітниками Документаційного центру в Інституті Св. Володимира у Торонто, з яким ми будемо продовжувати проекти по дослідженню Голодомору, прийняв пропозицію про вступ НаУКМА до «Канадсько-Української торгової палати». Практично в кожному місті відбувалися зустрічі з випускниками Києво-Могилянської Академії, які зараз навчаються на докторських програмах у Канаді.

Хотів би запропонувати кілька висновків. По-перше, нам потрібно збільшити присутність нашого університету в американських і канадських медіях з наголосом на успішності та глобальності Могилянського проекту. По-друге, слід звернути увагу на особливий статус українців у цій країні: вони були тут піонерами, поруч з французами та англійцями. Українську еміграцію в Канаді, яка відіграла особливу роль в її державному становленні, треба вивчати науково. По-третє, нам варто відкрити спеціальний науково-дослідний центр Canadian Studies, що дозволить належним чином як зблизитися з інтересами української громади, так і дізнатися більше про демократичний і багатокультурний досвід цієї надзвичайно прихильної до нас країни, задіявши повною мірою їхній державний та університетський потенціал. Разом з канадськими друзями Могилянки ми працюємо над кількома новими проектами. Особлива подяка – віце-президентам з розвитку та міжнародного співробітництва за якісну організацію моєї поїздки. 

Сергій Квіт,
президент НаУКМА
7 травня 2009 року

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна