Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

II Міжнародна наукова конференція, присвячена пам’яті Омеляна Пріцака

Дата публікації: 19.05.2009, 17:20

21-22 травня в НаУКМА проходитиме ІІ Міжнародна конференція на вшанування 90-ліття від дня народження видатного українського та світового вченого-сходознавця Омеляна Пріцака

21-22 травня у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» пройде ІІ Міжнародна конференція на вшанування 90-ліття від дня народження видатного українського та світового вченого-сходознавця Омеляна Пріцака.

Вшановуючи пам’ять видатного українця і виконуючи його волю про розвиток у НаУКМА та Україні сходознавчих студій, Києво-Могилянська академія проводить II Міжнародну наукову конференцію, присвячену його пам’яті. Нагадаємо, що потужним поштовхом до активізації і поглиблення сходознавчих досліджень в нашому університеті стала передача йому унікального архіву, бібліотеки та колекції старожитностей, яку вчений заповів НаУКМА. Зібрання є доступним для роботи дослідникам не лише з Києво-Могилянської академії, а й з усієї України.

Цьогорічна конференція має стати знаковою подією в науковому та культурному житті України. Зокрема, вона започатковує якісно новий рівень україно-тюркських відносин, у вивченні яких О. Пріцак є одним з провідних фахівців світу.

У роботі конференції візьмуть участь провідні вчені з України,  Туреччини, США, Канади, Ісландії, Польщі, Азербайджану, Грузії, Казахстану, Російської Федерації, Італії. Лише турецька делегація нараховує 30 учасників: вчені з 7 провідних університетів країни, дипломати, громадські діячі. Серед гостей конференції – проректор Газійського університету Бакі Ердоган (Анкара), всесвітньо відомий казахський письменник і громадянський діяч Олжас Сулейменов, російський етнограф та антрополог Олександр Новик (Санкт-Петербург), американський літературознавець Григорій Грабович (Гарвардський університет), українські вчені зі Львова, Одеси, Чернігова, Маріуполя, інститутів НАНУ: Інституту сходознавства, Інституту літератури, Інституту археографії та джерелознавства.

Початок роботи конференції – 21 травня о 10:30, Конґреґаційна зала Староакадемічного корпусу (вул. Г. Сковороди, 2). Робота конференції буде провадитися у таких секціях: «Історія, культура, державність тюркських народів», «Україна в контексті сучасних міжнародних відносин з державами Сходу», «Історичні, філософсько-культурологічні та літературно-мистецькі виміри слов’яно-тюркських взаємин», «Китаїстика та японознавство», «Актуальні проблеми», «Українознавство». Продовжиться конференція 23 травня Міжнародним науковим симпозіумом «Історія та культура тюркомовних народів України».
В часі конференції будуть працювати виставка «Із колекції О.Пріцака» та виставка праць вченого. 

Конференція проводиться за підтримки Посольств Турецької Республіки, Азербайджанської Республіки, Республіки Казахстан в Україні.

Фотосесія «Відкриття виставки до 90-ліття Омеляна Пріцака» (фото С. Россінського)

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна