Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Абітурієнти бакалаврських програм 30 липня взяли участь у тестуванні НаУКМА

Дата публікації: 01.08.2009, 18:35

а 31 липня в НаУКМА відбулась прес-конференція «Чому цьогорічну вступну кампанію різні українські вузи завершують у різні терміни і чи може це зашкодити інтересам абітурієнтів?»

30 липня 2009 року 918 абітурієнтів бакалаврських програм НаУКМА взяли участь у добровільному експериментальному тестуванні НаУКМА. Тест тривав з 8:00 до 12:00. Перевірка результатів відбувалась в Актовій залі Культурно-мистецького центру НаУКМА в присутності абітурієнтів, батьків, представників ЗМІ. Результати були оприлюднені  о 14:00 на дошках оголошень НаУКМА.

 

31 липня в НаУКМА відбулась прес-конференція на тему  «Чому цьогорічну вступну кампанію різні українські вузи завершують у різні терміни і чи може це зашкодити інтересам абітурієнтів? Організаторами прес-конференції виступили: Загальнонаціональний проект «Вступ 2009 очима громадськості», Міжнародна громадська організація «Школа Рівних Можливостей» та НаУКМА.

 

На питання представників 33 засобів масової інформації (в т.ч. 8 телеканалів) відповідали: Сергій КВІТ, президент НаУКМА, професор, доктор філологічних наук; Андрій МЕЛЕШЕВИЧ, відповідальний секретар Приймальної комісії НаУКМА, декан факультету правничих наук, доктор філософії в галузі політології; В’ячеслав НЕВІНЧАНИЙ, помічник президента НаУКМА з питань прийому та профорієнтації абітурієнтів;Олександр ВОСТРЯКОВ, відповідальний секретар Приймальної комісії Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана; Ірина КОНЧЕНКОВА, керівник проекту «Вступ-2009 очима громадськості» по здійсненню моніторингу вступної кампанії у вищі навчальні заклади м. Києва, виконавчий директор Міжнародної організації «Школа рівних можливостей», Сергій ГУБІН – керівник Національного прес-клубу «Українська перспектива».

Журналістів цікавило: які проблеми виявилися під час цьогорічної вступної кампанії і як вони будуть вирішуватися у подальшому проблеми з набором абітурієнтів-пільговиків;  чому з набором абітурієнтів Київський національний університет імені Тараса Шевченка випередив інші українські вузи і як це   може позначитися на інтересах абітурієнтів; чому НаУКМА проводить внутрішнє тестування абітурієнтів тощо.

 

 

 

Чому НаУКМА проводить внутрішнє тестування абітурієнтів

або

Відбір  «свого студента»: 18 років  досвіду  комплексного тестування абітурієнтів в НаУКМА

 

 

18 років поспіль ( з 1992 року), тобто з часів свого відродження, Києво-Могилянська академія проводила набір студентів, застосовуючи власні комплексні комбіновані тести. Вони постійно видозмінювалися, вдосконалювалися, розвивалися. Саме через це тестування Могилянка довгий час тримала першість в Україні, зокрема й тому, що могилянське тестування унеможливлювало корупцію, адже відповіді абітурієнтів перевірялися впродовж кількох годин у присутності самих абітурієнтів, їхніх батьків, представників ЗМІ. Для опрацювання набутого досвіду було створено Науково-дослідний центр тестових технологій НаУКМА, очолюваний почесним президентом університету В’ячеславом Брюховецьким.  Тести НаУКМА дозволяють виявити абітурієнта з такими здібностями, без яких навчання в Могилянці  є неможливим (чи неефективним).

 

Уведення загальнодержавного тестування змінило ситуацію. Вітаючи це нововведення як засіб перевірки частини знань, набутих у школі, НаУКМА вважає, що іґноруються інші важливі критерії.

 

Цьогорічна вступна кампанія підкреслила чи не найвразливіше місце української реформи процедури вступу до вищих навчальних закладів. Знеособлення й уніфікація незалежного зовнішнього тестування привели до масового одночасного вступу випускників школи до різних університетів на будь-яку спеціальність. Тобто зникла мотивованість молодої людини до навчання в конкретному вищому закладі освіти на конкретній спеціальності. Не мовимо вже про пільговиків, яких в Україні виявилася сила-силенна і які безперешкодно займають місця знову-таки будь-де, на будь-якій спеціальності – незалежно ні від своїх здібностей, ні навіть у більшості випадків від результатів зовнішнього тестування.

 

Саме тому НаУКМА продовжує наполягати на праві університету проводити власні вступні випробування і запропонував своїм абітурієнтам пройти добровільне комплексне тестування 30 липня. Цикл цьогорічних тестів, перший з яких відбувся 30 липня, а також моніторинг попередніх навчальних досягнень абітурієнта, хоч і не впливатимуть на результати вступної кампанії, проте дадуть змогу проаналізувати, чи існує і яка кореляція між результатами ЗНО, середнім балом атестату, традиційним тестом НаУКМА і тестом на здібності, який застосовано в НаУКМА вперше в Україні.

 

Могилянське тестування 2009

Цьогорічне тестування НаУКМА істотно відрізняється навіть від могилянських  випробувань минулих років. Тест-2009 спрямований не стільки на перевірку знань, скільки на вміння використовувати ці знання, оперувати наявною інформацією, аналізувати ситуації і приймати креативні рішення, на виявлення структури здібностей абітурієнта: розвиненість таких якостей особистості, як лідерство, комунікабельність, організованість, креативність, сприйнятливість до нових ідей, вміння працювати в команді.

 

Могилянський тест-2009 містить такі блоки питань: українська мова — 48;  англійська мова — 30; історія КМА — 10; загальний блок  — 60 (математика — 30; біологія, хімія, фізика — 30); тест на здібності. Максимальна кількість балів, яку міг набрати абітурієнт – 148 (1 питання = 1 бал),  Результати оприлюднені на сайті НаУКМА у розділі Абітурієнту / Конкурс 2009. Охочі абітурієнти могли заздалегідь і мають можливість надалі замовити в Приймальній комісії індивідуальні результати тесту на здібності (особистісну характеристику).

 

Студентам, які пройшли могилянське тестування, надається право підписати з НаУКМА корпоративну угоду, за якою після успішного закінчення студій вони дістають не тільки державний диплом, а й  Диплом Києво-Могилянської академії.  Так як і університети Заходу, НаУКМА  готовий брати на себе відповідальність за якість наданих послуг. Диплом НаУКМА  є  підтвердженням, своєрідним  «знаком якості» випускника,  він засвідчує, що протягом навчання студент не тільки сумлінно опановував ті чи інші дисципліни, але й брав активну участь у житті могилянської громади та всього суспільства. 

 

Учасники могилянського тестування, які стають студентами, здобувають додаткові можливості користуватися ресурсами НаУКМА: послугами Центру працевлаштування та Відділу міжнародного співробітництва, можливість одержувати різноманітні ґранти та премії МБФ «Відродження КМА». Тільки студенти, які пройшли могилянське тестування, матимуть можливість переходу з факультету на факультет, зі спеціальності на спеціальність, одержувати другу спеціалізацію (minor), а також вивчати сертифікаційні програми, пропоновані в НаУКМА, та мати преференції при вступі після закінчення маґістеріуму до єдиної в Україні Докторської школи європейського зразка, яка діє в НаУКМА.

Прес-центр НаУКМА

 

 

Фотозвіти: Могилянське тестування 2009; Прес-конференція.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна