Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

НаУКМА передано до сфери управління МОН України

Дата публікації: 14.07.2010, 19:37

Розпорядженням Прем’єр-міністра України Національний університет «Києво-Могилянська академія» підпорядковано Міністерству освіти та науки України

Розпорядженням № 1353-р від 7 липня 2010 р. Кабінет Міністрів України передав Національний університет «Києво-Могилянська академія» до сфери управління Міністерства освіти і науки України.

За словами Президента НаУКМА Сергія Квіта, «ця постанова – лише виконання норми закону про те, що всі університети мають бути підпорядковані Міністерству освіти й науки України. Тут справа не у рішенні, справа в іншому. Києво-Могилянська академія має свій статут, цей статут дає нам певні права. І, очевидно, якщо ми будемо підпорядковані МОН, то головне, щоб наш новий статут затверджувався з точки зору розвитку університету та розширення його академічних прав».

Крім того, Сергій Миронович переконаний, що це питання не носить політичний характер і якби влада мала би бажання утискати Могиляку в її правах, це було би можливо і безпосередньо Кабміном.

Президент НаУКМА впевнений, що «університет буде функціонувати у звичному для себе режимі, адже Академія давно не має преференцій і працює в однакових умовах з іншими вищими навчальними закладами України...

Безумовно, Статут НаУКМА потребуватиме змін, при внесенні яких ми будемо керуватися засадничими принципами Києво-Могилянської академії та статусом самоврядного дослідницького національного вищого навчального закладу».

У розпорядженні зазначається, що протягом місяця Міністерство освіти і науки України разом з іншими зацікавленими центральними органами виконавчої влади має підготувати та подати у місячний строк на  розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правових актів, зокрема указів Президента України.

Сергій Квіт не виключає, що Академія буде звертатися до суспільства, якщо МОН України вестиме наступ на її права.

Нагадуємо:
– Розпорядження Голови Верховної Ради України «Про відродження Києво-Могилянської академії» на її історичній території як незалежного вищого навчального закладу України – Унiверситету «Києво-Могилянська академія» (УКМА).
– Указ Президента України «Про надання УКМА нового статусу – Національний університет “Києво-Могилянська академія”» (НаУКМА).
Указ Президента України (№ 583/2008) «Про відзначення 400-річчя Національного університету “Києво-Могилянська академія”».
Постанова Кабінету Міністрів України (№ 799) про надання НаУКМА статусу самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна