Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Відкриття Меморіального кабінету Джеймса Мейса

Дата публікації: 10.09.2010, 12:08

10 вересня о 16:00 в Дослідницькій бібліотеці НаУКМА відбудеться урочисте відкриття Меморіального кабінету (Бібліотеки-Архіву-Музею) відомого дослідника голодомору в Україні Джеймса Мейса

10 вересня о 16:00 в Дослідницькій бібліотеці НаУКМА (Староакадемічний корпус НаУКМА, 1 поверх вул. Сковороди, 2) відбудеться урочисте відкриття Меморіального кабінету (Бібліотеки-Архіву-Музею) Джеймса Мейса.

Джеймс Ернест Мейс (18.02.1952—03.05.2004) — історик, політолог, науковець, дослідник, журналіст, викладач - одна з тих постатей, масштаб яких впливає на історію. Саме він відкрив світові страшну правду про Голодомор 1932 - 1933 рр., намагаючись довести, що ця трагедія українського народу була не випадковістю, а черговим злочином радянської влади, і заслуговує на визначення «геноцид».

Ще з 1995 р. до останнього дня свого життя Джеймс Мейс був професором кафедри  політології НаУКМА, викладаючи етнополітику, політику США та Канади,  Центральної та Східної Європи. Багато хто з його студентів тоді, можливо, вперше задумались над поняттями голодомор як геноцид. Для могилянців Джеймс був справжнім Вчителем, Колегою, Товаришем…   

В 2005 р. Наталя Дзюбенко-Мейс, виконуючи заповіт свого чоловіка, передала до НаУКМА першу частину архіву та книжкової колекції, за кілька років вдалось «повернути» в Україну і другу - «американську» частину, що разом склало цілісну колекцію Дж.Мейса в науковій бібліотеці НаУКМА. Вся колекція опрацьована та відтепер доступна дослідникам  у окремій  спеціальній Меморіальній Кімнаті (Бібліотеці-Архіві-Музеї) Джеймса Мейса, що розміщена на першому поверсі Староакадемічного (Мазепинського) корпусу Могилянки. 

З 2010 р. в НаУКМА також за початковано  спеціальний Пропам’ятний Фонд імені Джеймса Мейса (коштом спадщини світлої пам’яті  Євгена Теслюка  з Канади), що уможливлює подальше наукове опрацювання колекції та численні студії на її базі.

НаУКМА як відомо робить чимало для донесення світовій громадськості правди про голодомор: через наукову, освітню, видавничу діяльність, проведення конференцій тощо. Колекція Мейса значно сприятиме цьому і в подальшому.

Фотогалерея >>>

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна