Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Законопроект «Про мови в Україні»: погляд лінгвіста

Дата публікації: 22.09.2010, 13:10

У свіжому номері тижневика «Дзеркало тижня» читайте статтю професора кафедри української мови НаУКМА Лариси Масенко щодо законопроекту «Про мови в Україні»

У свіжому номері Всеукраїнського тижневика "Дзеркало тижня" (№ 34 (814), 18-24 вересня, 2010) читайте ґрунтовну статтю професора кафедри української мови НаУКМА Лариси Масенко щодо нового законопроекту «Про мови в Україні».

Л. Масенко зазначає: "Законопроект нібито має на меті встановити рівноправність усіх мов, які вживаються на території України. Із посиланням на «Європейську хартію регіональних або меншинних мов» як базовий документ у мовне законодавство вводиться поняття «регіональна мова». На території її поширення регіональна мова отримує ті ж права, що й державна. Перш ніж проаналізувати деякі положення законопроекту, варто коротко охарактеризувати документ, на якому він ґрунтується, — Хартію, що її Рада Європи ухвалила 5 листопада 1992 року. Прийняття цього документа супроводжували тривалі дискусії. Не всі європейські країни визнали за доцільне його запроваджувати. Показовою є, наприклад, позиція Франції, яка підписала Хартію, але не ратифікувала її. Конституційна Рада Французької Республіки визнала, що «Європейська хартія регіональних або меншинних мов», надаючи особливі права «групам» мовців регіональних або меншинних мов у межах «територій», де послуговуються цими мовами, обмежує конституційні принципи неподільності Республіки, рівності перед законом і єдності французького народу".

Докладніше читайте на сайті "Дзеркала тижня".

Також ви можете ознайомитися з повною версією статті на сайті "Академічної панорами".

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна