Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Законопроект «Про мови в Україні»

Дата публікації: 28.09.2010, 13:22

У свіжому номері газети «День» опубліковано статтю професора НаУКМА Володимира Панченка «Убивці мови» в контексті законопроекту «Про мови в Україні»

У свіжому номері Всеукраїнської щоденної газети  «День» (№174, вівторок, 28 вересня 2010) опубліковано фахову, гостру й полемічну статтю «Убивці мови» професора НаУКМА В. Панченка в контексті законопроекту «Про мови в Україні» (нагадаємо, що саме Володимир Євгенович є одним із авторів експертного висновку НаУКМА щодо законопроекту «Про мови в Україні»).

«Законопроект Єфремова — Симоненка — Гриневецького ревізує поняття державної мови, підмінюючи його «українсько-російською двомовністю», обмежує права української мови як державної, встановлює інший, не передбачений Конституцією, статус мов в Україні. Це можна кваліфікувати як зазіхання на засади конституційного ладу в Україні, адже право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові (частина 3 ст.5 Конституції України). Поняття і терміни ст.10, що визначає основи мовної політики в України, як і інших статей розділу І Конституції України («Загальні засади»), можуть бути змінені тільки у спеціальному порядку, передбаченому в ній ст.156.
Дивно, але у ст.7 законопроекту стверджується, що російська мова «є рідною, або такою, якою повсякденно користується більшість громадян України». Це не відповідає дійсності: згідно з результатами Всеукраїнського перепису 2001 року рідною назвали російську мову 29,6% населення, а не «більшість громадян України». Що ж до кількості тих, хто «повсякденно користується» нею, то перепис таких даних не зафіксував.
Законопроект «Про мови в Україні» спотворює суть Європейської хартії регіональних мов і мов меншин, покликаної захищати моніритарні (загрожені) мови, а не надавати переваги тим мовам, яким ніщо не загрожує», — зауважує у статті В. Панченко.

Повну версію матеріалу читайте на сайті «Дня».

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна