Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

«Законопроект «Про мови» — це проголошення війни українцям»

Дата публікації: 08.10.2010, 11:23

У свіжому номері «України молодої» читайте інтерв’ю з професором В. Панченком щодо законопроекту «Про мови в Україні»

Експертний висновок Вченої ради НаУКМА щодо неконституційності та необхідності зняття з розгляду Верховною Радою законопроекту «Про мови в Україні» набув значного суспільного резонансу. Автори Експертного висновку — доктор юридичних наук Володимир Василенко та доктор філологічних наук Володимир Панченко — фахово розклали по поличках, чому цей законопроект становить загрозу не тільки рідній мові українців, а й цілісності власне Української держави.

Про неправомірність цього лиховісного законопроекту  у свіжому номері Всеукраїнської щоденної газети «Україна молода» (№187 від 8 жовтня 2010 р.) розповів Володимир Панченко, один із авторів експертного висновку, професор НаУКМА.

В. Панченко зауважує в розмові: «Цей законопроект, на моє переконання, несе величезні загрози Україні. Я навіть не кажу українській мові, я кажу Україні! Законопроект є конфліктогенним. І в разі його прийняття почнеться велика колотнеча у різних осередках суспільства, наприклад, в освіті. Стаття 21 «Мова в освіті», яка передбачає запровадження принципу вільного вибору мови навчання, мені дуже нагадує часи Щербицького, коли цей принцип теж спекулятивно використовувався. Тоді він взагалі був доведений до абсурду: існувало право взагалі не вивчати мову, якщо не було бажання. А от про хімію, наприклад, ніхто не запитував. Зараз цей абсурд ніби як репродукується. Мовляв, право людини навчатися рідною мовою — це так по–європейськи, так ліберально. Але річ у тім, що цей закон лицемірний».

Повну версію матеріалу читайте тут.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна