Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Конфліктна ситуація між МОН та НаУКМА турбує і політичні об"єднання країни

Дата публікації: 08.01.2011, 14:27

Із Заявою виступила фракція «Наша Україна» у Львівській обласній раді

Заява фракції «Наша Україна» у Львівській обласній раді щодо конфлікту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту і Національного університету «Києво-Могилянська академія»

Фракція «Наша Україна» у Львівській обласній раді глибоко стурбована конфліктом, що виник між Національним університетом «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА) та Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України (МОНМС). Цей конфлікт не спричинений напруженими особистісними стосунками Міністра з ректором, а відображає різні, а часом протилежні ціннісні орієнтири. На освітній мапі України Національний університет «Києво-Могилянська академія» є одним із найпрестижніших. Цей університет сформував новітні освітянські стандарти, позначені такими цінностями, як академічна свобода, висока якість освіти і творчий пошук. Кращі випускники шкіл Львівщини та загалом цілої України намагаються вступити до цього вищого навчального закладу. Випускники «Могилянки» є висококомпетентними спеціалістами без комплексів минулого, вільно володіють англійською мовою і тому є конкурентноздатними на ринках праці України та поза її межами.

Здавалося б, що Міністерство мало б бути зацікавлене у поширенні цього позитивного досвіду Могилянки (дві робочі мови, інтеграція у світовий науковий і освітній простір, університетська автономія, відсутність корупції) на інші університети. Проте ми спостерігаємо протилежне. Міністерство намагається не пропагувати і підтримати інновації «Могиляки», а зрівняти її з усіма ВНЗ. І ці дії Міністерства є зрозумілі. Бо в державі, де потрібно переконувати вільних у своїх поглядах і діях людей, людей свідомих, чесних і гідних, владі треба значно більше професійності, ніж там, де панує страх і тиск.

Страх і залякування формується і безпрецедентною заміною керівників провідних університетів України. А ситуація з обранням нового ректора Донецького національного університету професора Ю.Лисенка перейшла у кримінальну площину. Обшуки у квартирі новообраного ректора, побиттям його дружини. Державне замовлення, ліцензування нових спеціальностей і акредитація вже існуючих, бюджетування, призначення і звільнення ректорів – ось не повний перелік можливих важелів тиску на керівництво вищих навчальних закладів, завданням яких є тримати у покорі викладачів і студентів. Цьому процесу сприятиме і прийняття нового Закону України «Про вищу освіту», проект якого невілює автономію вищих навчальних закладів, ізолює від Європейського простору вищої освіти, дискримінує приватні вищі навчальні заклади.

Якість освіти має бути головним критерієм будь-яких вимог з боку МОНМС. Інакше його дії, проілюстровані нинішніми вимогами до НаУКМА, свідчитимуть про бажання приборкати непокірних. Фракція «Наша Україна» у Львівській обласній раді солідаризується з намаганням НаУКМА зберегти випробувану часом навчальну систему, яка дає рясні плоди, і захистити виправдані елементи своєї автономії.

Ми звертаємося до керівництва України з вимогою вiдмовитися від запропонованого МОНМС проекту Закону України «Про вищу освіту» як такого, що спрямований на самоiзоляцiю України, деґрадацiю науки та освiти у нашiй державi.

Зупинимо владний тиск.

Захистимо українську освіту.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна