Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Розмова із Сергієм Квітом у аналітичному матеріалі «України молодої»

Дата публікації: 28.01.2011, 11:38

Президент НаУКМА наголошує, що одіозний законопроект «Про вищу освіту» вступає в концептуальний конфлікт також і з Програмою економічних реформ Президента України Віктора Януковича

«У цій програмі йдеться про створення конкурентоздатних університетів, — каже ректор НаУКМА. — Це ті університети, які можуть конкурувати на глобальному ринку. І це мета багатьох країн. А ми в цей регістр не входимо. Тому що базова ідея сучасного глобального університету — це автономія. Фінансова, кадрова, академічна. Без неї немає сучасного університету». У законопроекті університетська автономія таки задекларована, але вона затиснута в міцні лещата міністерського контролю.

Можливості розвитку на ринкових засадах законопроект теж не дає. «Тобто університети продовжують існувати за принципом утримання, вони не можуть брати участь у власному розвитку, — пояснює Сергій Квіт. — Але ніде у світі університети не залежать тільки від державного фінансування. Виші самі мають дбати про себе. Тобто шукати джерела надхо­дження додаткових ресурсів. Такі речі треба стимулювати, і держава має робити з цього спеціальну політику, а не перекладати все на бюджет і надалі».

Сергій Миронович каже, що за принципом повного державного утримання функціонують університети, наприклад, у Росії. Але там мають шалені гроші від нафти й газу, які «вкидають», зокрема, й у вищу школу. Завдяки цьому російські університети зможуть пробитися на міжнародний рівень. Україна ж ніколи не матиме таких екстрагрошей, зазначає фахівець. Але й дбати про себе самотужки університетам також не дають. Додам, що заробляти — це не означає залазити в кишені до студентів та їхніх батьків. А залучати гранти, займатися фандрайзингом, тобто пошуком коштів під конкретний проект.

Повністю матеріал можна прочитати тут.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна