Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Сергій Квіт: «Запровадження університетської автономії, інтеграція науки й освіти,

Дата публікації: 19.09.2011, 12:32

англійська мова - ось мінімальний набір справжніх реформ у вищій школі, все інше - броунівський рух». Читайте у "Дзеркалі тижня"

Найавторитетній український тижневик «Дзеркало тижня» оприлюднив інтерв’ю з президентом НаУКМА, доктором філологічних наук, професором Сергієм Квітом «Запровадження університетської автономії, інтеграція науки й освіти, англійська мова - ось мінімальний набір справжніх реформ у вищій школі, все інше - броунівський рух».

 

Які реформи потрібні український вищій освіті і які дії МОНМС цю освіту нищать; судовий позов Могилянки до міністерства і принципи, на яких має формуватися держзамовлення; законопроект «Про вищу освіту» - це закон про міністерство чи про реформування вишів?

На ці та багато інших питань відповідає президент вишу, який у суспільстві вважають «островом свободи», а всі освітні рейтинги традиційно називають серед лідерів.

 

Україні потрібні сильні, конкурентоспроможні університети, а МОНМС – університети підневільні, позбавлені автономії та можливостей розвитку. Напередодні Всеукраїнського з'їзду працівників освіти, який відбудеться 28 жовтня, ця дилема стає особливо актуальною.

 

«Метою Дмитра Табачника є зупинити процеси європейської інтеграції української освіти. Це дивно і неперспективно. Нашому міністрові імпонує пострадянський простір з його

відсталістю і корумпованістю. Україні ж потрібні найкращі світові зразки. Лише за умови інтеграції в єдиний європейський простір вищої освіти ми зможемо стати сильними конкурентами. Для цього необхідне знання англійської мови і розвиток наукової складової університетів, щоб навчальний процесс організовувався навколо наукових досліджень. Ми маємо по-справжньому відкритися світові й відмовитися від самоізоляції».

 

Сергій Квіт, із інтерв’ю

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна